Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата откри нови нарушения около строежа на Алепу


Строежът на комплекса „Алепу вилидж“ на Шофьорския плаж край Созопол стана известен като "Подпорната стена"

Главният архитект на община Созопол не е изпълнил служебните си задължения във връзка със строежа на комплекса “Алепу Вилидж”. През 2018 г., когато е било издадено разрешението за строеж, той е пропуснал да уведоми за този факт на сайта на общината, с което е възпрепятствал възможността за обжалване на строежа. Това е констатирала окръжната прокуратура в Бургас, съобщиха от държавното обвинение.

Освен липсата на уведомяване за издаденото разрешително, главният архитект на Созопол не е посочил и начина за осигуряване на обществен достъп до съдържанието на разрешението и приложението към него.

"Къде е гнилото по веригата" при строежа на Алепу
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00

От окръжната прокуратура в Бургас са изпратили становище до Административния съд в града, в което се посочва, че искането за прекратяване на производството за разрешението за строеж на “Алепу вилидж” е допустимо и основателно.

Според наблюдаващите прокурори процесното разрешение за строеж е нищожен акт, който не поражда никакви правни последици и не влиза в сила. Посочено е и че завършването на строежа и въвеждането му в експлоатация по установения ред не валидират разрешението за строеж.

Строителството на Шофьорския плаж започна през 2017 г. Тогава институциите констатираха свлачище и предписаха противосвлачищни "укрепителни мероприятия".

В началото на юни 2020 г. снимки в социалните мрежи показаха, че строежът на първа линия изглежда като 4-етажна сграда. Последва сигнал и проверка от ДНСК, при която началникът на регионалната дирекция заключи, че "четирите нива, които са изпълнени, не са сграда, а са строеж и само по себе си това представлява укрепително съоръжение".

В началото на юни Върховната административна прокуратура (ВАП) нареди строителният контрол да извърши нова проверка. В средата на юни Окръжната прокуратура в Бургас поиска съдът да обяви за нищожно разрешителното за строеж на курортния комплекс „Алепу вилидж", издадено от главния архитект на Созопол през септември 2019 г.

В края на август от Окръжната прокуратура в Бургас съобщиха, че разследват длъжностно престъпление при издаването на разрешителното за строеж на комплекса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00
XS
SM
MD
LG