Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цената, за която никой не говори. Колко всъщност струва PCR-тестът?


Към 120 лева за PCR-тест. Много хора са платили тази сума от джоба си. Но как се формира тя и защо е толкова висока?

PCR-тестът се използва за доказване на заразен с COVID-19 пациент. През последните шест месеца тестът беше въведен и за още две начинания: той служи за "входен билет" за болница, както и за "виза за пътуване" в чужбина. “PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения”, казаха в средата на юни от Министерството на здравеопазването след множество сигнали, че хората са принуждавани да плащат допълнително, за да могат да се лекуват.

Тестът е безплатен, когато е назначен от специалист. Според насоките, публикувани от Министерство на здравеопазването, той се прави при “наличие на симптоми на остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, повишена телесна температура или затруднено дишане)”.

В случаите, когато няма направление, пациентите плащат тестовете сами. Цените са между 90 и 120 лв. Това се случва често, защото дори и при контакт с доказано заразено лице, хората не винаги получават направление за изследване.

От началото на май НЗОК плаща по 60 лв. на сключилите с касата договор частни и държавни лаборатории за PCR тестове за доказване на COVID-19. Организацията по поръчка и доставка на тестовете е в компетенциите на съответното здравно заведение. При държавните това трябва да става с обществена поръчка.

Възможността да не се прилага Законът за обществените поръчки за закупуване на хигиенни материали, дезинфектанти, медицински изделия и изделия за диагностика и лечение на заразени пациенти беше въведена със Закона за извънредното положение, приет в края на март.

В началото на април Европейската комисия публикува насоки относно мерките за прилагане на нормативната уредба за обществените поръчки в извънредната ситуация, породена от коронавируса. Те позволяват на възложителите на обществени поръчки да съкращават срокове, да договарят без публикуване на обявление или пък директно да преминават към процедура на пряко договаряне.

На сайтовете на Министерство на здравеопазването, районните здравни инспекции (РЗИ), Националния център по заразни и паразитни болести и болниците липсва информация, колко теста и на какви цени се купуват в последните месеци. В началото на октомври премиерът Бойко Борисов обяви , че държавата харчи на ден по 120 хил. лв. за тестове за COVID-19. От думите му не стана ясно какво точно стои зад това число.

Свободна Европа изпрати въпроси до Министерство на здравеопазването, за да разбере какво е включено в числото, изречено от премиера и на каква цена се купуват тестовете за диагностика. “Източник на финансиране на тестове за PCR изследване за COVID-19 e Министерството на здравеопазването”, пише в отговора. То “предоставя средства на РЗИ за закупуване на тестове за изследване на лица в РЗИ и за заплащане на извършени тестове в други лаборатории. По това направление разходите на ден са около 45 000 лева”.

От отговорите на министерството не става ясно какво включва тази сума. “Отделно от това в лабораториите на НЦЗПБ (Национална референтна лаборатория), лабораториите в УМБАЛ „Св. Георги“- Пловдив, УМБАЛ Ст. Загора, Плевен и Столична РЗИ се извършват разходи за около 21 000 лв. дневно”. Според отговора по линия на НЗОК от месец април тестове се правят и с направление. “Средно дневният разход по тази линия е около 55 000 лв.”.

От Министерството на здравеопазването не дават конкретен отговор на въпросаа в какви граници се движи цената на тестовете, които плащат. Свободна Европа се свърза както с НЗОК, така и с Български лекарски съюз (БЛС), но и оттам не дойде конкретен отговор как е определена цената от 60 лв., които касата плаща за PCR-тест. “Ние не сме определяли цената, която касата плаща. Настояването ни беше тези разходи да са за сметка на държавата, а не на НЗОК”, казаха от пресцентъра на лекарския съюз.

От последните публикувани договори на Военномедицинска академия и Центъра по заразни и паразитни болести, сключени съответно в края на април и март става ясно, че цената на един PCR-тест е между 10 и 17 лв. без ДДС. Това не включва допълнителни консумативи и труд. Цената, която плащат хората без направление в различни лаборатории, е между 90 и 120 лв.

“Ще ви дам следната схема: 16-17 лв. струва тест без ДДС. 7-8 лв. е стойността на изолация на ДНК, консумативи около 4 лв. Материалната себестойност на един тест е между 32 и 50 лв.”, каза за Свободна Европа д-р Недялко Калъчев, началник на една от големите частни лаборатории в България. “Безспорно надценката не е малка. Истината е, че докато не започне да се работи автоматизирано, тази работа изисква робски труд. “Реалната цена на един PCR –тест е около 65-66 лв.”, каза д-р Калъчев. “Не им се иска на управляващите да пуснат направления. Това е начинът да се регулира пазарът”, каза той, защото “работата става весела, когато едно семейство е контактно и трябва да се изследва за собствена сметка”.

По думите му министърът може да сложи горна граница като цена за тестовете. “Това изисква внимателно обмисляне на детайлите. Няма да бъде незаконно. Това не е нормален свободен пазар. Ти го правиш по принуда. Тук имаме недоброволен елемент. Логиката при епидемията е, че ти нямаш избор да се лекуваш или не. Твоето здраве е важно за обществото, защото ти можеш да заразиш някого, ако си вирусоносител”, каза д-р Калъчев. “В момента трудно успяваме да правим други изследвания освен тези за COVID-19. Ако аз бях пациент, щях да се оплача”, каза д-р Калъчев.

От данните, предоставени от Министерство на здравеопазването, може да се направи изводът, че на ден държавата плаща за под 2000 броя теста. Това означава, че при направени 4406 теста във вторник, около 2500 са били платени от пациентите.

Свободна Европа изпрати допълнителни въпроси към здравното министерство, за да разбере какви са правомощията на държавата в условията на пандемия да ограничи спекулата с цената на PCR-теста, но до този момент няма отговор.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG