Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борбата за Белия дом. С какви предложения Тръмп и Байдън искат да спечелят изборите


До президентските избори в САЩ остават по-малко от две седмици. На тях един срещу друг ще се изправят настоящият държавен глава и представител на републиканците Доналд Тръмп и кандидатът на демократите Джо Байдън.

В края на септември се проведе първият дебат между двамата кандидати, а темите на него бяха Върховен съд, COVID-19, икономика, расизмът и насилието, както и прозрачността на изборния процес. Самият дебат обаче премина при постоянни подвиквания на двамата кандидати, които взаимно се прекъсваха, отправяха си обиди, а модераторът Крис Уолъс трудно се справяше със ситуацията.

Вторият дебат между кандидатите беше отменен, тъй като Доналд Тръмп се оказа заразен с COVID-19, а двата предизборни щаба не постигна съгласие за провеждането на събитието онлайн.

Последният дебат трябва да се проведе в четвъртък, а дискутираните теми е планирано да са семействата в САЩ, климатичните промени, националната сигурност, борбата с COVID-19 и други.

Заради ограниченията на формата, а и заради отменените събития в усложнената обстановка за зрителите в крайна сметка остава трудно да разберат какво точно предлагат кандидатите.

Ето няколко отговора по ключови въпроси:

Пандемията

Ключов елемент от плана на Тръмп за справянето с коронавируса е откриването на ваксина. Той обеща многократно от началото на март досега, че това ще се случи “много скоро”. В предизборния си план той посочва, че това ще се случи до края на годината, а планът за 2021 г. включва връщане към нормалността. Желанието на президента е страната да се отвори възможно най-скоро с цел да се предотвратят последиците за икономиката.

Байдън залага на създаването на допълнителни центрове за тестване, в които пробите за гражданите да бъдат изцяло безплатни. Той е поддръжник на въвеждането на задължението за носене на маски, което може да бъде въведено във всички федерални обекти в страната. Според програмата той иска да даде по-голям контрол върху процеса по предотвратяване, лекуване и ваксинация на учените и лекарите.

Здравна система

Желанието на Тръмп, което беше част от обещанията му през 2016 г., е да отмени здравните реформи въведени от Барак Обама. Част от промените в мандата на първия тъмнокож президент на САЩ бяха в посока на по-голям контрол на федералното правителство върху частните здравни застраховки.

Сред предложенията на настоящия държавен глава е и намаляването на цените на лекарства, което да се случи с улесняване на вноса от чужбина, както и намаляване на цената на здравните пакети.

Байдън също се обявява за намаляване на цената на услугите в здравната система, но според него това може да се случи с продължаването на политиките от времето на Обама и разширяването на техния обхват и предоставянето на по-голям достъп и качество на най-бедните американци.

Той се обявява срещу политиките на Тръмп по ограничаване на възможностите и цената за извършване на аборт и иска да премахне данъчните намаления за фармацевтичните компании.

Един въпрос, около който двамата кандидати се обединяват е противопоставянето им срещу т.нар. “изненадващи сметки”, свързани със застрахователните планове, както и подобряването на правата на пациентите.

Образование

Сред предложенията в кампанията на Тръмп, свързани с образованието, са достъп до избрано училище за всяко дете. Той подкрепя предоставянето на публични средства на частни институции, а администрацията му подкрепя орязването на програмите за подпомагане на различни програми, сред които и тези за стипендии.

Байдън залага сериозно на образованието като планът му е да увеличи инвестициите в сектора в инициативи като допълнителни квалификации на учителите, финансиране на държавните училища и колежи. Той предлага държавните университети да бъдат безплатни за всички семейства с ниски годишни приходи, както и увеличаването на програмите за стипендии.

Двамата кандидати предлагат и различни решения за облекчения върху студентите, които са изтеглили кредити за образование.

Имиграция

Един от основните стълбове на кампанията на Тръмп през 2016 г. беше свързан с ограничаването на потока на незаконните мигранти към САЩ. В новата си кампания той отново залага на ограничаването на правата на незаконните имигранти чрез блокирането на достъпа до финансирани от данъкоплатците програми, здравеопазване и образование. Той иска забрана на американските компании да заменят американски работници с нископлатени чужденци и въвеждане на изискване имигрантите да могат сами да се издържат като условие за пребиваването им в САЩ.

Едно от ключовите обещания на Тръмп по време на първата му кампания беше, че той ще построи стена на границата с Мексико, която ще бъде платена от южният съсед на САЩ. В мандата му бяха построени 422 км. от стената, от които само 8 км. нови, а Мексико не плати нищо
Едно от ключовите обещания на Тръмп по време на първата му кампания беше, че той ще построи стена на границата с Мексико, която ще бъде платена от южният съсед на САЩ. В мандата му бяха построени 422 км. от стената, от които само 8 км. нови, а Мексико не плати нищо

Байдън обещава още в първите си 100 дни на власт да отмени, въведените от Тръмп политики за отделяне на децата на мигранти от родителите им на границата, намаляването на срока за задържане на мигрантите, както и отмяна на наложените забрани за влизане на територията на САЩ, както и връщането на активната политика за предоставяне на зелени карти. Той иска и улесняване на достъпа до работа и разрешения за временно пребиваване на бежанци, както и на работници в отделни сектори.

Икономика

Както досега в мандата си Тръмп предлага данъчни облекчения върху приходите, както и предоставяне на данъчно кредитиране за компаниите с цел запазване на работните места. Той вече отправи обещание за създаване на 10 млн. работни места в следващите 10 месеца, както и създаване на 1 млн. малки бизнеси.

От своя страна Байдън предлага повишаване на данъчните ставки и отмяна на облекченията, въведени от Тръмп. Той иска да увеличи данъчната тежест върху хората с най-високи доходи, които на година печелят повече от 400 хил. долара.

Сред предлаганите от него промени са и увеличаването на минималната заплата на час на 15 $, което е повече от двойно на сегашната ставка от 7.25 $.

Външна политика

И в това направление Тръмп се осланя на плановете си преди първия мандат. Той отново затвърждава намерението си да прекрати “безкрайните войни” и да прибере всички американски войници. Републиканецът ще настоява съюзниците на САЩ в НАТО да продължат с увеличаването на разходите си за отбрана, без обаче да се намалява бюджета за американските военни.

По отношение на Китай той иска да продължи с враждебното отношение, настоявайки, че властта в Пекин е виновна за пандемията. Той обещава отказ на държавни средства за компании, които пренасят дейност в Китай, както и връщането на 1 млн. работни места от азиатската страна в САЩ и облекчения за компаниите, които го правят.

Той ще продължи да настоява и за плащане на мита от страна на европейските компании, както и за протекционизъм за американските фирми, работещи на Стария континент.

В същото време Байдън нееднократно заяви, че една от основните цели на президентския му мандат ще бъде да заздрави отношенията с всички международни партньори на САЩ. Ако влезе в Белия дом той заявява, че ще се отдръпне от търговската война с Пекин, но ще използва широка международна коалиция, за да принуди китайските власти и компании да се придържат към нормални търговски практики.

Демократът е привърженик и на по-ключовото участие на САЩ в НАТО и подобряване на взаимоотношенията със съюзниците в алианса.

Расови въпроси и полицейско насилие

Поредният от въпросите, по които двамата кандидати се различават значително в мненията си. От разгара на протестите през 2020 г., свързани с расовото неравенство досега, Тръмп продължава да е защитник на тезата, че расизмът не е систематичен проблем в САЩ. Той нееднократно изрази категоричната си подкрепа към служителите на реда и често упрекваше кметовете и щатските управи, главно на места управлявани от кандидати, в това, че не позволяват на федералното правителство да се намеси в потушаването на безредиците.

Според Джо Байдън расизмът в САЩ е много сериозен и системен проблем. Той залага на широк брой политики, целящи да доведат до по-широка представителност и възможности за развитие, както и справедливост по отношение на правоохранителните и съдебните органи за цветнокожото население.

Той нееднократно отказа да изрази категоричната си подкрепа за полицията, като според него трябва да се залага на повече средства за образование, полиция в общностите и създаването на стандарти в работата на пазителите на реда.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG