Връзки за достъпност

Извънредни новини

СГС е нарушил презумпцията за невинност на обвиняемия за смъртта на Милен Цветков, но той остава в ареста


Кристиан Николов (с качулката) малко след ареста му през април
Кристиан Николов (с качулката) малко след ареста му през април

Софийският градски съд (СГС) е нарушил презумпцията за невинност по отношение на Кристиан Николов, който е обвиняем за катастрофата, при която на 19 април в София загина известният телевизионен журналист Милен Цветков. Това прие във вторник Софийският апелативен съд (САС), който обаче все пак остави в ареста младия мъж. Николов блъсна с висока скорост отзад колата на водещия, докато той изчакваше на червен светофар на кръстовището на бул. „Черни връх“ и ул. „Хенрик Ибсен“.

Младият мъж беше обвинен за умишлено причиняване на катастрофата, при която загина Цветков. Става дума за т.нар. евентуален умисъл, при който извършителят съзнава, че може да причини вреди или щети на някого с поведението си, но въпреки това извършва нещо забранено от закона. Разследването установи, че в момента на удара управляваният от Николов джип „Ауди Q7“ се е движел с 99 км/ч, а в кръвта на шофьора е имало следи от амфетамин, кокаин и марихуана.

Преди седмица съдия Петър Стоицев от СГС отхвърли искането на Николов за по-лека мярка за неотклонение, мотивирайки се, че „начинът, по който е извършено престъплението характеризира обвиняемия като изключително безотговорен, лекомислен и самонадеян“. Заради това колегите му Веселин Пенгезов, Десислав Любомиров и Атанаска Китипова от САС, приеха, че е нарушил презумпцията за невинност на обвиняемия. Накрая обаче се съгласиха, че съдия Стоицев правилно е направил обосновано предположение, че Николов е извършил престъплението, за което е обвинен.

„Основателни са възраженията на защитата, че значителна част от мотивите на първоинстанционния съд са в грубо противоречие с презумпцията за невинност и са по-скоро изводи, които могат да бъдат формулирани след разглеждане на делото по същество, като значително излизат от много по-тесните рамки на настоящото производство“, подчерта САС преди все пак да потвърди за пореден път ареста на обвиняемия.

Според тримата апелативни съдии Николов може да извърши престъпление, ако излезе на свобода. Те посочиха, че поведението му непосредствено преди катастрофата е било до такава степен общественоопасно, че е поставило в риск не само Милен Цветков, но и неограничен кръг участници в движението и случайни пешеходци. Определението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG