Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво става с броенето в САЩ, докъде са делата на Тръмп и какво следва


След като преброяването показа загуба за Доналд Тръмп в много от ключовите за развръзката на битката за президентството щати, екипът му заведе редица дела в опит да докаже нарушения в изборния процес
След като преброяването показа загуба за Доналд Тръмп в много от ключовите за развръзката на битката за президентството щати, екипът му заведе редица дела в опит да докаже нарушения в изборния процес

В събота Джо Байдън обяви победата си в президентската надпревара в САЩ, след като резултатите от преброяването на гласовете му дадоха преднина пред Доналд Тръмп и той премина изискваните за победа 270 гласа в Електоралната колегия. В момента кандидатът на демократите води с 279 гласа пред досегашния президент, който събира 217.

Все още остават неясни крайните резултати от два щата – Джорджия и Северна Каролина. При 99% преброени гласове в първия, Байдън води с около 14 хиляди гласа, а във втория води Тръмп с около 73 хиляди гласа.

По данни на Фокс нюз, Вашингтон пост и Асошиейтед прес демократите ще запазят контрола си над долната камара на Конгреса, след като вече достигнаха до спечелването на необходимите за мнозинство 218 места. Тяхната преднина може да нарасне, тъй като все още не е ясна развръзката в 15 надпревари. Резултатите показват, че републиканците са се представили по-добре в сравнение с резултатите преди 2 години.

Надпреварата за Сената остава отворена, тъй като за двете места в Джорджия ще се проведе балотаж през януари. До момента републиканците имат предимство от 50 места, срещу 48 за демократите. Това дава теоретична възможност след изборите през януари да се достигне до равенство от 50 срещу 50 гласа, а при подобен случай решаващ ще бъде гласът на бъдещия вицепрезидент, който по право е председател на тази камара. За такъв беше избрана представителката на демократите Камала Харис.

Делата на Тръмп

Дори и след преброяването на гласовете обаче все още няма да е ясно кой ще заеме мястото в Овалния кабинет на 20 януари. Тръмп не признава загуба, а представители на Републиканската партия и кампанията му заведоха редица дела, свързани с нарушения на изборния процес. Според федерални и щатски служители, отговорни за сигурността на изборите, доказателства за такива нарушения няма.

По данни на Ей Би Си до момента са заведени общо 23 дела – 15 в Пенсилвания, три в Мичиган, по две в Аризона и Невада и едно в Джорджия. Последно в сряда адвокатите на президента заведоха 6 дела в Пенсилвания с искания за премахването на над 10 000 бюлетини от два окръга заради нарушения като липсващ номер на улица или липсваща дата до подписа.

За момента адвокатските екипи на републиканците и техният кандидат нямат много причини за радост.

Асошиейтед прес коментира, че за момента адвокатските екипи на републиканците и техният кандидат нямат много причини за радост, тъй като повечето им искове, като прекратяването на броенето в Пенсилвания, още се разглеждат или са отхвърлени.

За победа в републиканския щаб се смята решението на съд в Пенсилвания, който позволи наблюдателите от кампанията на Тръмп да наблюдават броенето от по-близко разстояние. Положително за президентът беше и решението на съдията от Върховния съд – Самюъл Алито, който одобри искането на републиканците гласовете по пощата, получени след края на изборния ден в Пенсилвания, да бъдат отделени от останалите бюлетини.

Изборните нарушения в САЩ

Въпросът с нарушенията по време на изборите в САЩ, каквито се провеждат почти постоянно, за пръв път привлича толкова голям интерес и завладя потребители в почти всички социални мрежи.

Темата привлича интерес дори и само поради факта, че това не са първите избори, след които Тръмп говори за измами в изборния процес. Още през 2016 г. той и щабът му обявиха, че на изборите в Ню Хампшър хиляди граждани от съседния щат Масачузетс са били изпратени с автобуси, за да гласуват незаконно. В крайна сметка тези обвинения, въпреки убежденията на президента, не доведоха до нищо, а проучване на Вашингтон пост показа, че те са били безпочвени.

Това не попречи на Тръмп през 2019 г. отново да отвори темата за “сигурната“ по неговите думи измама от 2016 г. Тогава той дори заяви, че фактът, че общият брой гласове за Хилъри Клинтън е по-голям от неговия, също се дължи на измами и нарушения. Тогава Клинтън събра с близо 3 млн. повече гласове, но загуби изборите. Не бяха открити доказателства, че нейното превъзходство в броя на гласовете се дължи на измама.

Проучвания на университети като Харвард, Колумбия и други показват, че през годините, независимо от развоя на изборите, доказаните нарушения по време на изборния процес са в рамките на няколко десетки на фона на десетките милиони подадени гласове за всеки един от кандидатите.

При победата на Тръмп през 2016 г. например установеният брой нарушения се равнява на 0.000002 % от общия брой на гласувалите 135 милиона души, по данни на Вашингтон пост.

Близката до републиканците фондация Херитидж, която събира информация за доказаните изборни измами от 1979 г. насам, посочва, че до момента са установени общо 1298 нарушения. За тях са издадени 1121 криминални постановления, а за останалите наказанията са били по-малки. От фондацията подчертават, че това са случаите, за които те са открили информация, но не гарантират, че това е пълният брой.

В същото време само на изборите между 2000 и 2016 г. са подадени над 623 милиона гласа.

Повторно преброяване – мисия възможна, но неефективна

Основната битка, от която Тръмп се надява да спечели, е свързана с евентуалното повторно преброяване на гласовете.

Подобно действие няма да е прецедент, тъй като е прилаган в случаи на много малки разлики между двамата кандидати. Различните щатски законодателства имат различни правила, според които се допуска повторно преброяване.

В Пенсилвания, който е един от ключовите щати в битката за Белия дом, изискването за провеждане на преброяване е разликата между първия и втория в надпреварата да е под 0.5%. Към момента Байдън води с 0.67%.

В Джорджия пък започна ръчно преброяване на всички бюлетини заради малката разлика в гласовете между Тръмп и Байдън от 14 111 гласа.

Данните показват, че между 2000 и 2019 г. повторно преброяване на гласовете от даден щат се е случвало общо 31 пъти, а резултатът е бил променян само в 3 случая. По-често се оказва, че повторното преброяване увеличава размера на победата на вече обявения за победител.

Най-известен случай, свързан с повторно преброяване, остава този от 2000 г. във Флорида. В нощта на изборите тогава първите прогнозни резултати дават победата за кандидата на демократите Ал Гор. Няколко часа по-късно официалните резултати дават победата на републиканеца Джордж У. Буш. Следва ново преброяване заради малката разлика. След новото броене обаче преднината на Буш спада от 1784 до 327 гласа.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG