Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът отхвърли жалба на собственика на резиденцията на Доган в "Росенец"


Резиденцията на Ахмед Доган и пътят до нея, който през април стана частен, а през юли беше възстановен като общински

Бургаският административен съд е оставил без разглеждане жалба на фирмата „Хермес солар“, която е официален собственик на лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в парк „Росенец“, съобщи в. „Сега“.

Жалбата атакуваше решението на местния общински съвет от юли, с което пътят до луксозния имот отново беше преобразуван от частен в общински, след като статутът му беше промене по-рано през април. Съдът обаче приема, че „Хермес солар“ няма правен интерес от оспорването. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Резиденцията на Доган през това лято ангажира вниманието на различни държавни институции. Това се случи, след като съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и двама негови съпартийци не бяха допуснати до брега от гардове на Националната служба за охрана (НСО). Тримата отидоха с лодка до мястото, където бяха посрещнати и блъскани обратно във водата от държавните охранители. Случката предизвика уволненията на двама гардове и по-леки наказания за други четирима.

Дни след акцията на Иванов няколко хиляди протестиращи опитаха да стигнат до плажа по суша, а ДПС организира пристигането на свои симпатизанти, които да пазят имота на Доган. Това беше използвано от полицията като претекст да не допусне протестиращите до плажа. Така се стигна до сблъсъци с полицаите, но след това хората, дошли да плажуват, все пак стигнаха до крайбрежната ивица, която е публична държавна собственост.

В средата на август Върховната административна прокуратура обяви, че е открила редица нарушения и липси на разрешителни и проектни документи за кея и постройките в имота. Дори беше съобщено, че са установени данни за документно престъпление. Оттогава досега обаче разследващите не са информирали за евентуални повдигнати обвинения или друг развой на случая.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Защо на украинските войници им трябват западни танкове
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00
XS
SM
MD
LG