Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Повече пари за лекарите и глоби за болниците. Какви ще са новите мерки?


Хора чакат пред мобилен пункт до входа на Университетска болница "Александровска"
Хора чакат пред мобилен пункт до входа на Университетска болница "Александровска"

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Новите мерките срещу епидемията
  • Добавки за лекарите и глоби за болниците
  • Селото, в което няма нито лекар, нито болница

Днес правителството обсъжда какви ще са новите мерки срещу разпространението на коронавируса. Здравният министър предложи затваряне на заведенията, нехранителните магазини и моловете и преминаване към дистанционно обучение. Нови мерки за подпомагане на пострадалия бизнес не са обявени.

За последния ден новите регистрирани случаи на COVID-19 са 4382 при направени 10 474 PCR теста. Починали са 157 пациенти с коронавируса. В болници се лекуват 6 365 пациенти с вируса. От тях 392 са в интензивни отделения.

Добавки за лекарите, глоби за болниците

Лекарите, медицинските сестри и специалистите по здравни грижи ще получават добавки към заплатите си по време на пандемията. Това предвижда бюджетът на здравната каса, приет от депутатите. Той предвижда и санкции за болниците, които не изпълняват заповедите на здравния министър за разкриване на легла.

Миналата седмица 906 медицински служители са диагностицирани с коронавирусна инфекция. Статистиката идва на фона на съобщенията на редица болници в България, че страдат от недостиг на персонал.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 2021 г. става 300 лева, с 50 повече от сега, пише “Дневник”. Промяната беше приета със бюджета на общественото осигуряване.

Изборите в САЩ, децата в Афганистан

Джо Байдън печели изборите за президент на САЩ, но Доналд Тръмп оспорва резултатите в няколко щата и отказва да се признае за победен. Какво би се случило, ако настоящият президент откаже да напусне Белия дом? Николай Лавчиев потърси отговор.

Изборите в САЩ ще бъдат запомнени и с победата на марихуаната. Успоредно с вота за президент в няколко щата успешно бяха проведени референдуми за легализирането ѝ.

Средно по пет деца всеки ден между 2005 и 2019 са убивани или осакатявани в Афганистан. За 14 години най-малко 26 025 са загубили живота си, съобщава организацията Save the children, която призовава увеличаване на финансирането за медицински услуги и образование за децата в Афганистан.

Ремонтът на Западен парк, спорът между София и Скопие

Отпускане на безлихвен кредит от 3.5 млн. лв. за завършване на забавилия се с две години ремонт на Западен парк е поискал зам.-кмет на София от Столичния общински съвет, съобщи “Медиапул”. Регионалното министерство наскоро глоби Столична община с 2.5 млн. лева заради нарушения при обществената поръчка за ремонта.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев очаква решение на спора с България още през декември, когато ще има среща между него и българския министър-председател Бойко Борисов.

Конспирациите

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на земята, показва проучване на “Тренд”. По-малко хора сега вярват, че вирусът не съществува, отколкото през пролетта.

16% от анкетираните смятат, че ако си поставят ваксина срещу коронавируса в тялото им ще бъде поставен чип. Тук са събрани тази и други конспирации около ваксините, които са отхвърлени като измислици.

А в Казахстан след нареждане на областния управител на столицата Нур Султан полицията разследва… слухове за призрак, който броди из селата.

И две препоръки

В Студентски град доскоро нямаше денонощна библиотека. Това се промени благодарение на споделеното пространство за учене “Стъди Хъб”. Със създателите му можете да се запознаете в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

В село Драшан в област Враца няма нито лекар, нито аптека. Тук живеят около 100 души, за които най-близкият лекар е в съседното село, а най-близката болница е във Враца, където отделението за пациенти с COVID-19 е в мизерно състояние. Не пропускайте този репортаж на Генка Шикерова и Мирослав Михайлов.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG