Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Омаловажаване на Холокоста". Директор на унгарски музей предизвика възмущение като сравни Сорос с Хитлер


Директорът на унгарския литературен музей “Петьофи” беше подложен на остра критика, след като публикува статия, в която сравнява милиардера Джордж Сорос с Адолф Хитлер.

Сорос е “либерален фюрер”, който е превърнал Европа в “газова камера”, написа Силард Деметер в рубриката за анализи на интернет изданието Origo.hu.

Американският еврейски комитет в Централна Европа осъди тези “ужасни коментари” по адрес на Сорос, който е роден в Унгария и е оцелял от Холокоста.

„Такова непознаване на историята и омаловажаване на Холокоста трябва да бъдат критикувани“, заяви организацията в Туитър. В статията, в която се разглежда спорът с Брюксел за бюджета на ЕС, Деметер нарича Унгария и Полша "новите евреи".

Причината директорът на музея да напише статията е опитът на Брюксел да обвърже еврофондовете със спазването на върховенството на правото. Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС и плана за възстановяване от пандемията от COVID-19.

И Полша, и Унгария са критикувани от ЕС за подкопаване на независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации. Двете страни дори рискуват да загубят достъп до европейско финансиране.

„Отровен газ тече от капсулата на мултикултурното отворено общество, което е смъртоносно за европейския начин на живот, а ние, европейските нации, сме обречени да се опитваме да се борим за последната глътка въздух, като се катерим един върху друг“, написа директорът на музея в статията.

Той е назначен от премиера Виктор Орбан, който многократно се е прицелвал в Сорос заради финансираните от неговата фондация либерални каузи. В Унгария има около 60 организации, свързани със Сорос. Централноевропейският университет, финансиран от милиардера, дори трябваше да се изнесе от страната.

Изказването на директора на музея беше осъдено и от Международния комитет “Аушвиц”.

"Не само в Унгария оцелелите от Холокоста са отвратени и ужасени от тази странна и омразна агитация", каза изпълнителният вицепрезидент Кристоф Хюбнер.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG