Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият премиер Владо Бучковски става специален пратеник на Северна Македония за България


Бившият премиер на Северна Македония Владо Бучковски
Бившият премиер на Северна Македония Владо Бучковски

Бившият премиер на Северна Македония Владо Бучковски ще бъде специален пратеник на македонското правителство за България, съобщиха медиите в западната ни съседка.

Той беше начело на страната между 2004 и 2006 г., когато оглави правителството на Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ). Преди това беше военен министър в състава на две правителства.

Пред македонската редакция на Гласът на Америка той обяви, че работата му за изграждане на добри взаимоотношения в България в последните 15 години ще му помогнат за справянето с поставените му задачи.

“Ще направим всичко в очакване на Съвета на министрите на ЕС на 9 декември, за да положим допълнителни усилия, за да намерим решение“, каза той и добави, че “общата история, трябва да бъде инвестиция в общото бъдеще”.

Позициите на Бучковски са близки до тези на правителството, което смята, че единствената алтернатива за бъдещето на страната е членството ѝ в ЕС.

В средата на ноември България блокира започването на преговори на Северна Македония за членство в ЕС, което доведе до сериозно влошаване на взаимоотношенията между Скопие и София. Македонският премиер Зоран Заев определи решението като несправедливо и определи наложеното вето като нарушение на договора за добросъседство между двете страни.

Последва среща между Заев и Бойко Борисов, след която тонът на Скопие беше смекчен, но това доведе до недоволство в западната ни съседка.

В началото на седмицата германският канцлер Ангела Меркел каза, че е възможно Северна Македония да стартира преговорите за присъединяване до края на годината.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG