Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 200 нови случая на COVID-19 сред медицински служители


Нови 205 случая на COVID-19 сред медицински служители са открити в България през последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. От началото на епидемията, през март, досега 6624 медици са дали положителни проби за коронавирус.

Общо 3280 са новите случаи на коронавирус, регистрирани в България през последното денонощие при направени 9082 PCR теста. 156 са починалите пациенти за 24 часа. Официалната статистика сочи, че общият брой на активните случаи достига 93 549, от които 6766 са хоспитализирани и 523 настанени в интензивни отделения.

В четвъртък правителството представи част от плана за ваксинация срещу COVID-19. Първите групи хора в България, които ще могат да получат ваксина срещу COVID-19, са медиците и служителите на МВР, а след това и хората над 70-годишна възраст, които са смятани за рискова група. Това каза председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов по време на съвещание при премиера Бойко Борисов. В петък се очаква допълнителна информация.

Tази седмица бяха приети и промени в Закона за здравето, според които здравните власти вече могат да налагат карантина чрез обаждане по телефона, есемес или съобщение по електронната поща. Досега служителите на регионалните здравни инспекции трябваше лично да носят предписанията за карантина на хората.

Първите случаи на COVID-19 в България бяха открити през март. Оттогава общо 155 193 души са дали положителна проба. Починалите са 4 503, а като възстановили се са регистрирани 57 141 пациенти.

В момента в България е в сила извънредна епидемична обстановка. Мерките срещу разпространението на коронавируса бяха затегнати в края на ноември. Обучението в училищата и университетите е дистанционно, заведенията са затворени и могат да предлагат храна само за вкъщи, големите магазини тип мол са затворени,а в другите са въведени зелени коридори за пазаруване. Тук можете да видите какви са другите ограничения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG