Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хладилници за ваксини ще има в София и Бургас. Първата доставка ще включва 125 000 дози


Премиерът Бойко Борисов, задравният министър Костадин Ангелов и председателят на щаба Венцислав Мутафчийски в Центъра по заразни и паразитни болести
Премиерът Бойко Борисов, задравният министър Костадин Ангелов и председателят на щаба Венцислав Мутафчийски в Центъра по заразни и паразитни болести

Хладилници за ваксини за COVID-19 ще бъдат доставени в рамките на деня в Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в София и в Бургас, а следващата седмица ще се създаде организация и за другите центрове за ваксинация в страната. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов, цитиран от Правителствената информационна служба.

Новината идва ден след като беше представен Националният план за ваксиниране срещу коронавирус. Той предвижда ваксините да са доброволни и безплатни, държавата да бъде разделена на шест района и ваксинирането да се случи на фази, като първите имунизирани ще бъдат лекарите.

Заедно с премиера Бойко Борисов и председателя на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски Костадин Ангелов посети Центъра по заразни и паразитни болести, където има два хладилника за съхранение на ваксините, които трябва да бъдат държани при много ниска температура. Хладилниците поддържат температура от минус 71 градуса по Целзий и във всеки могат да бъдат съхранявани над 100 000 дози от ваксината, допълни здравният министър.

„С проф. Гигов [председателят на ваксинационния щаб Красимир Гигов] в понеделник събираме директорите на шестте РЗИ, които са отговорни за шестте района в страната, за да създадем локалните логистични режими на поведение и разпределение на ваксината, организацията на таргетните групи“, посочи здравният министър.

На разположение ще бъдат и хладилниците на войсковите поделения. „За да бъдат и нашите хладилници максимално в услуга, единият ще бъде разположен във Варна, вторият в Пловдив и третият в София“, каза Венцислав Мутафчийски.

Ангелов съобщи също, че по първоначални данни първата пратка ваксини за България ще съдържа 125 000 дози.

В началото на седмицата здравните власти съобщиха, че първата доставка на дози от ваксината, разработена от Pfizer и BioNTech, се очаква да пристигне в България до края на тази година или непосредствено в началото на следващата. Двете компании бяха първите, които обявиха резултати от тестове на ваксина, според които техният препарат осигурява защита на над 90% от хората.

Преди три седмици Европейската комисия одобри споразумение с компаниите за 200 милиона дози от създадената от тях ваксина за държавите от ЕС. По-късно председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че се очаква препаратът да бъде одобрен за употреба в ЕС през декември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG