Връзки за достъпност

Извънредни новини

Работещите и доброволците в отделенията за COVID-19 са "Човек на годината" 2020


В Международния ден за правата на човека 10 декември, Българският хелзински комитет (БХК) връчи наградите „Човек на годината“. Голямата награда е за работещите и доброволците в отделенията за пациенти с COVID-19.

Общо десет награди за личности и организации със съществен принос и активност в защитата на правата на човека, животните и опазването на околната среда бяха връчени по време на церемонията за годишните награди.

Национална гражданска инициатива „ЗА истинска детска болница“ получи подгласна награда заради кампанията за построяване на модерна и високотехнологична национална болница за деца.

Втората подгласна награда взеха Руси Милев, Димитър Димитров, Васил Василев и Мария Колева – заради смелостта им да се изправят срещу хомофобията и агресията в родните си градове и да защитят равноправието. Акциите им са отговор на организирани предварително и случили се на 27 септември 2020 г. в Пловдив нападения над хора, които приличат на не-хетеросексуални или транс хора.

Специален приз „Постоянство и храброст“ е присъдена на Юлия Георгиева от „Център за хуманни политики“ за управлението и поддръжката изцяло с дарителски средства единствения в София център за подкрепа на хора със зависимости „Розовата къща“. Там хора със зависимости, останали без дом, получават достъп до компетентна консултация със специалист, топла храна, хигиенна грижа.

Специален приз „Гражданска доблест“ спечели проф. Асена Сербезова – председател на Българския фармацевтичен съюз. През април тя информира обществото за вероятност от предстоящ недостиг на лекарства и апелира да не се презапасяваме. След броени часове срещу нея беше повдигнато обвинение от прокуратурата за подаване на заблуждаващи знаци за тревога. Предявяването на такова обвинение за интервюта е прецедент. Във всичките си медийни изяви проф. Сербезова отстоява свободата на словото и върховенството на закона, като защитава тезата, че обществото има право да бъде информирано.

„Журналист на годината“ е Мария Цънцарова. „Активист на годината“ е Данита Заричинова от „За земята“. Данита е активист за опазване на околната среда и през 2020 г. допринася за успеха в битката за по-чиста и здравословна среда в София.

Приз „Застъпник на годината“ беше връчен на Иван Бургов от организация „Взаимно“. Гласът на глухите хора в България се бори за регламентирането на жестовия език. Тази есен парламентът одобри Закона за българския жестов език и в този голям пробив за правата на глухите хора в България базова роля има именно Иван Бургов.

„Вдъхновение на годината“ през 2020 г. е Яна Рупева – учредител и директор на фондация „Проект Северозапад“ – която подкрепя възрастните и самотни хора в Северозападна България.

Силвия Стойчева получи специален приз „И сам воинът е воин“. Силвия спасява изоставени и бездомни животни, лекува ги, и се грижи да им намери нов дом в България или чужбина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG