Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мерките дават резултати, но недостатъчни. Затова остават в сила до 31 януари


Здравният министър Костадин Ангелов, няколко негови колеги и националният щаб дадохда брифинг в четвъртък
Здравният министър Костадин Ангелов, няколко негови колеги и националният щаб дадохда брифинг в четвъртък

Противоепидемичните мерки започват да дават резултати в България, но те все още са недостатъчни и затова ще продължат да действат до края на януари догодина. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов по време на брифинг в Министерския съвет в четвъртък сутрин.

Изключение са училищата, които ще отворят на 4 януари за учениците от 1 до 4 клас, детските градини и яслите, както и кината, галериите и музеите, които могат да заработят при 30% капацитет, подобно на театрите.

Поне до 31 януари 2021 г. остава в сила забраната да работят нощните заведения, игралните зали, ресторантите, спортните зали и моловете, както и да се провеждат конференции, събития и конгреси.

Малките деца по-рядко заразяват

Решението да се отворят училищата за най-малките, детските градини и яслите се базира на няколко фактора, поясни министърът на образованието Красимир Вълчев. Той цитира международни научни проучвания, според които по-малките деца са в по-малка степен преносители на заразата и затова те по-малко допринасят за усложняване на обстановката.

"При тях е по-трудно обучението в електронна среда […] и прякото педагогическо участие е много важно при процеса на ограмотяването", аргументира решението Вълчев.

По думите му родителите, които се страхуват и предпочитат децата им да продължат електронно обучение у дома, могат да пуснат такова заявление.

Последните данни за България

За последните 24 часа в страната са били регистрирани под 2000 новозаразени с коронавирус, с които активните случаи стават 89 540. Починалите са 191, става ясно от актуалните данни в Единния информационен портал.

Държавният главен здравен инспектор Ангел Кунчев също оповести статистика по време на брифинга, която сочи спад при средната заболяемост в страната. През изминалите тя седмици тя е 438 души на 100 000, с което България се нарежда на 14-о място по този показател в Европейския съюз.

Смъртността обаче остава висока. Тя е над 20 души на 100 000, което отрежда на страната второ след Словения. Кунчев добави, че мерките дават ефект върху броя на хоспитализираните, но те трябва да се удължат, за да се засили положителната тенденция.

Удължават се и икономическите мерки

Успоредно с противоепидемичните, правителството удължават и сроковете на помощите за бизнеса и неработещите, съобщи социалният министър Деница Сачева. Мярката за компенсации на затворените бизнеси ще бъде трансформирана в "75 на 0" от 1 януари, а мерките "60 на 40" и "80 на 20" ще продължат до 31 март.

Общо 2 милиона лева са изплатени до момента по първата мярка "60 на 40", а с втората мярка "80 на 20" за секторите на ресторантьорство, хотелиерство, транспорт и туризъм са запазени над 40 хиляди работни места, добави Сачева.

По думите на социалния министър до 31 януари се удължава и срокът на финансовата помощ за родителите, чиито деца учат дистанционно и заради това им се налага да отсъстват от работа.

В страната има слаб ръст на безработицата, но тя остава под 7% с 226 013 души без работа, каза социалният министър Деница Сачева. Националният статистически институт (НСИ) съобщи за рязко увеличаване на броя новорегистрирани безработни през първата седмица на декември в България. По техни данни 14 257 души са се записали като в бюрата по труда.

Ген. Мутафчийски от Националния оперативен щаб призова българите да се ваксинират.

"Ваксините се задават към България. За да спрем тази агония - агония в икономиката, агония в училището, агония в здравните заведения, агония в психиката на хората, това е единственият начин. Призовавам всички български граждани да се ваксинират. Призовава и колегите си да се информират, за да могат адекватно да съветват пациентите си", каза той в кратко изявление.

Действащите противоепидемични мерки бяха въведени на 27 ноември 2020 г. В началото на декември премиерът Борисов каза, че планира всичко да бъде отворено на 21 декември и ограниченията заради епидемията от COVID-19 да не бъдат удължавани.“Най-добрата антикризисна мярка, която съм разпоредил на докторите, е на 21 декември да отворим отново всичко”, каза тогава премиерът. След това министри и членове на щаба направиха различни изявления, с които се дистанцираха от изказването на премиера.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG