Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Швейцарска банка в схема с български “борец”. Путин наруши мълчанието за Навални


Екран, на който се излъчва годишната пресконференция на Владимир Путин
Екран, на който се излъчва годишната пресконференция на Владимир Путин

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Резултатите от мерките
  • Думите на Путин за Навални
  • Жената на митничаря

Швейцарската прокуратура повдигна обвинение срещу банката Credit Suisse, защото не е направила нужното да спре схема за пране на пари от наркотрафик на българска престъпна група. Обвинен е и “борец”, прекарал милиони в банкноти с кола до Швейцария. В официалното съобщение имена не се споменават, но според “Капитал” става дума за Евелин Банев-Брендо.

Дават ли мерките резултат

Новите случаи на COVID-19 са 2042 при направени 6 825 PCR теста. Хората с коронавирус в болници са 6900 - със 134 по-малко от вчера.

Противоепидемичните мерки започват да дават резултати, но те все още са недостатъчни, каза здравният министър. Затова част от тях ще останат поне до 31 януари. Други обаче ще отпаднат - детските градини ще отворят, а учениците от 1 до 4 клас ще се върнат в клас.

Кралят на Швеция определи стратегията на държавата си в борбата с епидемията като провал. Скандинавската страна не въведе почти никакви забрани и разчиташе на доброволно спазване на дистанция и носене на маски.

Благодарим ви, че споделяте вашето мнение за “3 минути”. Ако още не сте го направили, пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина и удобен ли ви е часът, в който го получавате.

Какво каза Путин за Навални

Владимир Путин наруши мълчанието си за разкритията, че Алексей Навални е отровен от руски агенти. Руският президент оправда службите за следенето на опозиционния лидер, но отрече те да са го отровили. "Но защо им е да го тровят? На кого му е притрябвало?", попита Путин, смеейки се. Вижте повече в това видео.

Системи за противовъздушна отбрана, бронирани машини, танкове… Русия доставя редовно военна техника на Сърбия. Румъния забрани доставките да минават през нейното въздушно пространство, затова те минават над територията на България, която разрешава това.

САЩ потвърдиха, че “сериозна” кибератака е засегнала правителствените мрежи. Няма официална информация за това кой стои зад нея, но има съмнения, че става дума за хакери, свързани с Русия.

По време на пандемия киберзаплахата за Европа е реална повече от всякога. Еврокомисарите Маргаритис Схинас и Тиери Бретон обясняват каква е стратегията на Европейската комисия за киберсигурността.

Как живее жената на митничаря

Раимбек Матраимов е зам.-началник на митниците в Киргизстан и семейството му се издържа от заплатата му, която е под 1000 долара на месец. Това не пречи на съпругата му да позира за снимки на борда на частен самолет, на яхти или в някои от най-луксозните хотели по света. Откъде идват парите?

България е критикувана задето позволява на чужденци да получават гражданство срещу инвестиции. Има и друг механизъм за даване на българско гражданство без ясни критерии - за “особени заслуги” - който е използван дори по-често, пише Mediapool.

Обвързването на еврофондовете със спазването на върховенството на правото беше окончателно прието. Европарламентът и държавите членки обаче спорят за това кога трябва да започнат да се прилагат наказания за нарушителите.

И три препоръки

Помните ли песента “Корона, чао”, изпълнена от Драган Спасов-Дац и Александър Митевски, която стана хит през пролетта? Сега музикантите от Северна Македония записаха на български език песента “Целувката на Ана”.

Издателство “Българска история“ спечели наградата “Златен лъв“ за 2020 г. заради приноса си към съхраняването на паметта за периода между двете световни войни. Зад него стоят Марио Мишев и Иван Кънчев, които искат да възродят интереса към българската история, без да я украсяват.

Къде не успя да отиде певицата Ния Петрова заради пандемията от COVID-19? Вижте разказа ѝ в това видео. А ако искате да споделите своята история, изпратете ни кратко видео или текст със снимка на svobodnaevropa@rferl.org.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG