Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петима бивши президенти на RFERL призоваха да се уволни човекът, нарушил адекватното управление на медията


 Сградата на Радио Свободна Европа / Радио Свобода в Прага. Снимката е архивна.
Сградата на Радио Свободна Европа / Радио Свобода в Прага. Снимката е архивна.

Петима бивши президенти на Радио Свободна Европа / Радио Свобода (RFERL) призоваха за бързо възстановяване на интегритета на медията. Те направиха това в открито писмо до избрания за президент на САЩ Джо Байдън.

В текста се призовава за уволнение на Майкъл Пак - ръководител на агенцията, която наблюдава дейността на американските медии с федерално финансиране. RFERL е една от тях, наред с "Гласът на Америка" (VOA), Радио Свободна Азия (RFA), Мрежата за излъчване в Близкия Изток (MBN) и Бюрото за предавания за Куба.

Персоналните назначения и измененията в политиката, извършени от Майкъл Пак са насочени към идеологизиране на програмите и налагане на политически контрол, който рискува да разруши доверието и ефективността на всички международни медии на САЩ, се казва в писмото.

Текстът е подписан от петима души, оглавявали RFERL в различни години - Кевин Клоуз (1994-1997; 2013-2014), Том Дайн (1997-2005), Джефри Гедмин (2007-2011), Том Кент (2016-2018) и Джейми Флай (2019-2020).

Писмото е изпратено до офиса на Байдън на 8 януари.

Призивът на петимата бивши президенти идва дни след протестно писмо на журналистите, оглавяващи повечето редакции в RFERL. На 30 декември те обвиниха Пак в “безпрецедентно отклонение” от двупартийните стандарти и в “унищожаване на независимостта на самата новинарска организация, която [му] е поверена, за да я брани”.

Майкъл Пак беше избран начело на Американската агенция за глобални медии (USAGM) през юни 2020 г., след като беше номиниран от президента Доналд Тръмп. От щаба на Джо Байдън вече дадоха индикации, че ще ревизират това назначение. В писмото на бившите президенти на RFERL се отправя призив към избрания президент да направи това по-бързо.

"Само дни преди края на администрацията на Тръмп, а вярваме, че и на собственото му управление, г-н Пак предлага радикални изменения в ръководството на RFERL, RFA и MBN, като се опитва да включи свои идеологически агенти в съответните администрации за две години напред и коренно да измени отношенията на тези медии с правителството", се казва още в писмото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG