Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп призова за "мир и спокойствие" часове преди гласуването на импийчмънт


Доналд Тръмп преди да се отправи към Тексас, 12 януари 2021 г.
Доналд Тръмп преди да се отправи към Тексас, 12 януари 2021 г.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова за "мир и спокойствие" и отрече да носи отговорност за нахлуването в сградата на Конгреса преди седмица.

"Сега е време нашият народ да се излекува. Време е за мир и спокойствие", каза Тръмп по време на посещение в Аламо, Тексас.

Коментарът на Тръмп идва часове преди Камарата на представителите да гласува резолюция за отстраняването на президента. Искането на демократите е в две стъпки - призив към вицепрезидента Майк Пенс да задейства 25-ата поправка в Конституцията и да отстрани Тръмп, а в случай че не го направи, импийчмънт на президента по обвинение в подбуждане към насилие.

"25-ата поправка е нулев риск за мен", каза Тръмп пред стената на границата с Мексико. Той определи опита за импийчмънт като "лов на вещици".

В сряда се очавква да се проведе гласуването в долната камара на Конгреса, в която Демократическата партия има мнозинство. След това обвинението отива в Сената.

Във вторник вицепрезидентът Майк Пенс каза, че няма да отстрани Тръмп. Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси вече обяви, че в такъв случай демократите преминават към импийчмънт.

"Остават само 8 дни от мандата на президента, а вие и демократите настоявате министрите и аз да задействаме 25-ата поправка. Не вярвам, че това е в интерес на народа или пък е конституционно", написа Пенс в писмо до Пелоси.

В същото време Държавният департамент съобщи, че отменя последното за мандата планирано пътуване на Майк Помпео зад граница. Според Ройтерс външният министър на Люксембург и висши ръководители на Европейския съюз са отказали да се срещнат с него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG