Връзки за достъпност

Извънредни новини

Платформата Парлър отново е онлайн с помощта на руска компания


Социалната мрежа Парлър, придобила голяма популярност сред привържениците на американския президент Доналд Тръмп, частично се завърна в интернет след помощ от руска технологична фирма.

На 11 януари платформата беше спряна от най-големите технологични компании. В рамките на 24 часа Епъл и Гугъл премахнаха апликацията на социалната мрежа от виртуалните си магазини, а Амазон прекрати достъпа ѝ до всички свои услуги.

Действията на Амазон, които премахнаха Парлър от облачните и хостинг услугите си, на практика наложиха на социалната мрежа да спре работата си, докато не открие нов доставчик.

От 18 януари сайтът на Парлър отново е достъпен, но на него има само съобщение, че се работи за възстановяване на функционалността на платформата. Няма възможност за изпращане и публикуване на съобщения.

Според интернет протокола използваният адрес е собственост на DDos-Guard, която се контролира от двама руснаци по данни на Ройтерс. Хостът е работил с расистки, крайно десни и конспиративни сайтове в миналото, както и е изразявал подкрепа на интернет страници на руското правителство, съобщава още агенцията.

Преди седмица от Амазон изпратиха до Парлър извадка от 98 публикации, в които се призовава за насилие. От гиганта изтъкват, че действията на Парлър са в разрез с правилата за предоставяне на услуги.

“Продължаваме да уважаваме правото на Парлър да решава какво съдържание да допуска до сайта си. Въпреки това не можем да предоставим услуга, която не може да идентифицира и премахне съдържание, което окуражава и инициира насилие над други”, пише в позицията си Амазон.

Действията на технологичните гиганти срещу Парлър се случват след ексцесиите в сградата на Конгреса в САЩ. Няколко дни преди това профилът на Доналд Тръмп беше премахнат от най-големите социални платформи – Туитър, Фейсбук и Инстаграм.

Хиляди привърженици на президента мигрираха към Парлър, а в Силициевата долина се заговори за издигането ѝ до равнището на водещите социални мрежи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG