Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой кой е в екипа на Джо Байдън


Джо Байдън по време на представянето на част от екипа си на 24 ноември 2020 г.
Джо Байдън по време на представянето на част от екипа си на 24 ноември 2020 г.

Джо Байдън положи клетва като президент на САЩ на 20 януари. С него идва и ново правителство, което ще ръководи политиката на САЩ в следващите четири години.

Наследникът на Доналд Тръмп (2017-2021) представи бъдещия си екип още след като станаха известни резултатите от изборите на 3 ноември. Той включва знакови фигури от администрацията на Барак Обама (2009-2017), на когото Байдън беше вицепрезидент, както и негови опоненти от надпреварата за номинацията на Демократическата партия за президентските избори.

Предложените от Джо Байдън за ключови позиции в администрацията трябва да бъдат потвърдени от Сената на САЩ, за да встъпят в длъжност. Първите потвърдени назначения станаха факт още на 20 януари. Очаква се в следващите дни да бъдат гласувани и останалите номинирани.

Ето кои са избраниците на новия президент на САЩ за ключовите позиции в администрацията му.

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен

За държавен секретар на САЩ е номиниран Антъни Блинкен – заместник-държавен секретар по времето на президента Обама и бивш директор на администрацията към Комисията за външна политика в Сената на САЩ, откъдето започва сътрудничеството му с Байдън.

Алехандро Майоркас
Алехандро Майоркас

За министър на вътрешната сигурност е предложен роденият в Куба адвокат Алехандро Майоркас, който е бил ръководител на митническата и имиграционна служба на САЩ и зам.-министър на вътрешната сигурност. Той ще стане първият латиноамерикански ръководител на министерството, отговорно за повечето имиграционни политики в страната.

Мерик Гарланд
Мерик Гарланд

За министър на правосъдието и главен прокурор Байдън предложи съдията от Апелативния съд в Окръг Колумбия Мерик Гарланд. През 2016 г. той беше номиниран от Барак Обама за върховен съдия, но назначаването му беше блокирано от републиканското мнозинство в Сената.

Лойд Остин
Лойд Остин

За министър на отбраната е предложен генерал Лойд Остин, който в продължение на четири десетилетия служи в армията на САЩ. По време на кариерата си той е отговарял за военната стратегия на САЩ срещу терористичната организация "Ислямска държава". Ако номинацията му бъде потвърдена от Сената, той ще бъде първият чернокож и третият военен на птози пост след Джордж Маршал през 1950 и Джеймс Матис през 2016.

Дженифър Гранхолм
Дженифър Гранхолм

Бившата губернаторка на щата Мичиган Дженифър Гранхолм е номинирана за министър на енергетиката. Тя подкрепя въвеждането на възобновяеми енергийни източници, което съответства на обявените от Джо Байдън приоритети. Гранхолм ще бъде втората жена министър на енергетиката на САЩ и първият член на правителството, роден в Канада.

Деб Халанд
Деб Халанд

За министър на вътрешните работи е номинирана Деб Халанд. Тя представлява щата Ню Мексико в Камарата на представителите в Конгреса. Ако номинацията ѝ бъде утвърдена от Сената, ще стане първата индианка, назначена на пост във федералното правителство. На тази позиция тя ще отговаря и за политиката спрямо коренните жители на САЩ.

Хавиер Бесера
Хавиер Бесера

За министър на здравеопазването Байдън посочи настоящия главен прокурор на щата Калифорния Хавиер Бесера. Той е известен опонент на досегашния президент Тръмп и заведе повече от 100 дела срещу федералното правителство заради решения, засягащи миграцията и здравеопазването. Бесера е прекарал 12 мандата в Камарата на представителите, където е сред основните застъпници на Закона за достъпна грижа, известен като "Обамакеър".

Джина Раймондо
Джина Раймондо

За търговията в правителството на Байдън ще отговаря Джина Раймондо, която досега беше губернатор на щата Роуд Айлънд. За министър на транспорта е номиниран бившият кмет на Саут Бенд Пийт Бутиджидж, който беше кандидат за номинацията на демократите за изборите за президент на САЩ, но се оттегли и подкрепи Джо Байдън. За финансов министър е предложена Джанет Йелън. Тя ще бъде първата жена на поста, след като между 2014 и 2018 г. беше първата жена председател на Федералния резерв.

Министър на труда ще бъде Марти Уолш, настоящ кмет на Бостън с богат опит в местните профсъюзи. Бившият учител в начално училище и настоящ отговорник за държавните училища в щата Кънектикът Мигел Кардона е предложен за министър на образованието. Марша Фъдж, сега член на Камарата на представителите, беше номинирана да оглави министерството на жилищното строителство и градоустройството.

Бившият шеф на кабинета на президента Обама Денис Макдона беше номиниран от Джо Байдън да оглави министерството по въпросите, свързани с ветераните. Той ще бъде вторият на тази позиция, който не е служил в армията. От администрацията на Обама е и предложеният за министър на земеделието Том Вилсак, който беше на същата длъжност по време на двата мандата на предшественика на Тръмп.

Ейврил Хайнс
Ейврил Хайнс

Освен министрите във федералното правителство, Байдън представи номинациите си и за други ключови постове. Сенаторите вече дадоха зелена светлина за назначаването на номинираната за ръководител на американското разузнаване Ейврил Хейнс, бивш зам.-директорка на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и бивш зам.-съветничка по националната сигурност.

Уилям Бърнс
Уилям Бърнс

За директор на ЦРУ е посочен дипломатът от кариерата и бивш посланик в Русия Уилям Бърнс. В своята 33-годишна дипломатическа кариера Бърнс е бил също посланик в Йордания и главен преговарящ на тайните разговори, довели до ядрената сделка с Иран през 2015 г. В момента 64-годишният Бърнс е президент на Фондацията за международен мир на Карнеги.

За директор на Службата за наука и технологии към Белия Дом Байдън избра генетика и професор в Харвард и Масачузетския технологичен институт Ерик Лендър. Агенцията за защита на околната среда ще бъде ръководена от Майкъл Рейгън. Шеф на кабинета на Байдън ще бъде Рон Клейн, който беше началник на кабинета му и когато той беше вицепрезидент. Джейк Съливан e номиниран за съветник по националната сигурност на Белия дом. За специален президентски пратеник по климатичните въпроси е предложен бившият държавен секретар Джон Кери.

Дипломатът Линда Томас-Грийнфийлд, ще бъде посланик на САЩ в ООН. Досега тя отговаряше за външната служба по африканските въпроси. Катрин Тай ще бъде представител на САЩ по търговските въпроси. Това е ключова позиция, свързана с преговорите с търговските партньори на САЩ и с разрешаването на търговски спорове, каквито по време на мандата на Тръмп започнаха с Китай и Европейския съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG