Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма време за губене". Байдън представи екипа си за климата начело с Кери


Джо Байдън и Джон Кери

Следващият президент на САЩ Джо Байдън представи екипа си за борба с промените в климата и реформа на енергийния сектор. Те ще следват "амбициозен план" за справяне с "кризата", защото "няма време за губене" според бъдещия държавен глава.

По време на предизборната си кампания Байдън обеща, че климатичните промени ще бъдат с най-висок приоритет за неговата администрация. Той планира да промени и голяма част от взетите решения от настоящия президент Доналд Тръмп в тази сфера.

"Ние сме в криза. Както трябва да се обединим като нация в лицето на COVID-19, така трябва да имаме и единен национален отговор относно промените в климата", каза Байдън. По думите му САЩ ще се включи отново в Парижкото споразумение, от което Тръмп излезе, за да може "Америка да се върне обратно в бизнеса на това да води света в борбата срещу климатичните промени".

Байдън описа хората, които е избрал в климатичния си отбор като "брилянтни, квалифицирани, тествани и разбиващи бариери". Бившата губернаторка на Мичиган Дженифър Гранхолм е номинирана за министър на енергетиката, а Майкъл Регън - за ръководител на Агенцията за опазване на околната среда. Байдън избра досегашната шефка на агенцията Джина Маккарти за национален съветник по въпросите на климата, а Али Зайди за заместник национален съветник за климата. Байдън обеща на сънародниците си правителство от министри с разнообразен произход.

Преди месец той създаде нова позиция на специален президентски пратеник по климатичните въпроси, за която беше номиниран бившият държавен секретар и кариерен дипломат Джон Кери. Според екипа на следващия президент в тази позиция Кери ще се бори с климатичните промени "на пълен работен ден". Той ще е и първото официално лице с климатично портфолио с място в Националния съвет по сигурност.

На 15 декември Избирателната колегия на САЩ потвърди победата на кандидата на демократите Джо Байдън в президентските избори. Гласуването на електорите обичайно е процедурна стъпка, която предизвиква малко внимание.

Тази година обаче вотът получи повече внимание, защото настоящият президент Доналд Тръмп отказва да признае загубата на изборите. Той и предизборният му щаб загубиха повече от 40 съдебни дела, с които оспорваха резултатите, включително и във Върховния съд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG