Връзки за достъпност

Извънредни новини

Процедурата по импийчмънт на Тръмп е внесена в Сената


Отговорните лица от Камарата на представителите официално внесоха документите по процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп в Сената
Отговорните лица от Камарата на представителите официално внесоха документите по процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп в Сената

Членове на Камарата на представителите в американския Конгрес официално предадоха документите по процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп на колегите си от Сената. Процесът срещу бившия президент в горната камара се очаква да започне по същество на 9 февруари, съобщи Ройтерс.

“Доналд Джон Тръмп извърши сериозни престъпления и нарушения като подтикна насилие срещу правителството на САЩ“, заяви в кулоарите на Конгреса водещият процеса в Камарата на представителите Джейми Раскин.

На 13 януари след гласуване в долната камара Доналд Тръмп стана първият президент на САЩ, срещу когото два пъти е гласуван импийчмънт. Процедурата беше започната заради безредиците във Вашингтон, които доведоха до проникването на стотици в сградата на Когнреса.

Според обвинението бивщият президент е предизвикал действията на тълпата заради речта си минути преди началото на безредиците, както и заради постоянните му обвинения в последните месеци, че резултатите от изборите през ноември са били манипулирани.

Вторият импийчмънт. Как се случи
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Процедурата в Сената се провежда под формата на съдебен процес, а 100-те сенатори влизат в ролята на жури по време на изслушването. Процесът ще бъде оглавен от временно изпълняващия ролята на президент на камарата, и най-дълго служещ в нея, демократ Патрик Лийхи.

Очаква се по време на делото всички 50 сенатори демократи да подкрепят искането за импийчмънт. За да постигнат целта си, те ще имат нужда и от подкрепата на поне 17 представители на републиканците. Мнозина от съпартийците на Тръмп вече изказаха мнение, че процесът се провежда в нарушение на Конституцията.

През декември 2019 г. конгресмените също гласуваха в ущърб на президента, но впоследствие доминираният от републиканците Сенат напълно го оправда.

По повод процедурата новият президент на САЩ Джо Байдън обяви в интервю пред Си Ен Ен, че не вярва Сенатът да гласува импийчмънт на Тръмп.

В случай, че все пак импийчмънта бъде одобрен, сенаторите могат да инициират и допълнително гласуване, изискващо обикновено мнозинство, с което да забранят на Тръмп да заема държавни постове до края на живота си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG