Връзки за достъпност

Извънредни новини

Васил Божков сравни Борисов и Пеевски със сиамски близнаци


Васил Божков

“Пеевски без Борисов не може да съществува, както и Борисов без Пеевски. Те са като сиамски близнаци, купиха си телевизия, назначиха си главен прокурор. Единият пази другия”. Това заяви в интервю за БНР укриващият се от българското правосъдие в Дубай бизнесмен Васил Божков.

В предаването “Политически некоректно“ бившият хазартен бос за пореден път повтори обвиненията си срещу управляващите, които по негови думи са го принуждавали да дава пари, за да се запази съществуването на бизнеса си. Той се съгласи, че това е било форма на подкуп, но заяви, че той е бил ощетеният от случая. Божков отново подчерта, че е платил повече от 60 млн. лв. на Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов, но въпреки това е плащал и данъци върху всичките приходи на компаниите си.

Той повтори обвиненията си, че парите, които са били предназначени за Борисов, са били вземани от пиара му Севдалина Арнаудова.

Божков обяви, че има още доказателства по сигнала си срещу управляващите, но ще ги извади наяве по време на предизборната кампания. По негови думи той все още не е търсен и по подадения от него сигнал до прокуратурата.

Божков не пропусна да коментира и самото държавно обвинение като подчерта, че то не спазва законите, докато в същото време пропуска да инициира разследвания по други сигнали, свързани с управляващите и даде пример със случаите с т.нар. "чекмедже на Борисов" и записите с глас, наподобяващ този на премиера.

Без директно да го заяви, Божков намекна, че процедурата за екстрадицията му, инициирана от прокуратурата, все още не е приключила. По негови думи той няма право да напуска Дубай докато това не се случи.

Участието в изборите

По време на интервюто си Божков засегна и темата за евентуалното му участие в парламентарните избори през април. В петък Софийския градски съд (СГС) отложи заседанието си, на което трябваше да разгледа регистрацията на партията “Българско лято“ , чийто почтен председател е бизнесменът. Това се случи по искане на прокуратурата, която се оказа нередовно призована.

Отлагането постави под въпрос участието на “Българско лято“ в изборите, тъй като последната възможност за подаване на документи за участие във вота пред Централната избирателна комисия (ЦИК) е 17 февруари. Ако съдебното производство по регистрацията на партията на Божков не е приключило дотогава, тя няма да успее да се включи в кампанията.

По думи на Божков той ще намери начин да участва в изборите и обясни, че има няколко партии които са готови да бъдат мандатоносители, ако “Българско лято“ не успее да се регистрира за вота.

Той подчерта, че политическата му мисия е да “отърве народа от тези управляващи”. Божков каза още, че не е финансирал протестите от изминалото лято, за което беше обвиняван, а само ги е “подкрепял морално”.

Финансирането на Левски

Бизнесменът коментира и ангажимента си към футболния клуб “Левски”, чийто собственик беше до лятото, когато прехвърли акциите, държани формално от съдружника му Георги Попов, на Наско Сираков. По думи на бившия хазартен бос той се е заел с издръжката на клуба, след като от тази дейност са се отказали Борисов и Пеевски.

“Никой не ме е принуждавал. Взех "Левски", защото Борисов и Пеевски, които издържаха клуба, спряха да плащат. Направих го, защото когато аз правя нещо се справям добре”, каза Божков. Той добави, че депутатът от ДПС е финансирал отбора чрез адвоката си Александър Ангелов.

Клубът беше изправен пред фалит, след като финансирането му от страна на хазартния бизнес на Божков беше прекратено.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG