Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови правила за маските, моловете и фитнесите. Пристигат още ваксини


След двумесечни ограничения от 1 февруари имат разрешение да отворят всички търговски обекти и фитнеси в моловете, кина, зали за танци и спорт. Носенето на маски на закрито остава задължително, а заведенията в моловете и извън тях остават затворени и могат да предлагат само взимане на храна от място или доставки.

Вече може да се ходи на кино при подобни условия като досега съществуващите ограничения за театрите – до 30% от възможния капацитет. Фитнес залите също трябва да бъдат използвани на не повече от 50% от капацитета на помещението, а спортуващите трябва да са на 2 метра дистанция, но носенето на маски не е задължително.

Търговските обекти в моловете, както и фитнесите и кината бяха затворени през последните 2 месеца с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. От 4 януари започна поетапно разхлабване на мерките с отварянето на детските градини и училищата за по-малките ученици.

Маските

От днес са в сила обновени правила и по отношение на маските. Закриването на устата и носа продължава да е задължително на обществени места на закрито и когато няма дистанция от 1.5 метра между хората на открито. Но вече не е позволено това да става с шлемове или шалове и всякакво "друго средство, покриващо носа и устата".

През последните 24 часа са направени 1962 теста за коронавирус, от които 130 са положителни, което е малко над 6 на сто от всички изследвани. Регистрирани са 17 починали и 1449 излекувани. В болница са 2 886 души, от които 264 в интензивно отделение. Тук можете да следите най-важните факти, свързани с пандемията от COVID-19 в България.

Ваксините

В понеделник в България пристигнаха и нови 17 550 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech, достатъчни за имунизирането на 8 775 души. В неделя бяха доставени и 3600 дози от ваксината на MODERNA.

С това общият брой на доставените от 27 декември досега ваксини в страната достигна 91 хиляди дози, достатъчни за ваксинирането на малко над 45 хил. души. Те са почти изцяло от препарата на Pfizer/BioNTech, а от втората одобрена до момента ваксина - на американската компания "Модерна" досега има едва 6 хил. дози.

Поставените дози ваксина срещу COVID-19 в България от началото на кампанията - 27 декември 2020 г., досега са 41 125, съобщава Единият информационен портал.

В началото на февруари се очаква първата доставка от ваксината на AstraZeneca - малко над 48 хил. дози, се съобщава още на сайта. Общо 260 000 дози от този препарат се очакват през февруари, но компанията е предупредила за закъснение при достачките, което обаче ще бъде компенсирано. Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов при пристигането на новата пратка ваксини в понеделник.

През изминалата седмица между Европейския съюз и фармацевтичната компания се получи разрив, след като те обявиха, че ще доставят с 60% по-малко ваксини за ЕС от договореното. В края на седмицаЕвропейската агенция по лекарствата одобри препарата на AstraZeneca за употреба в блока, а Европейската комисия се отказа да блокира доставки на ваксини в Северна Ирландия.

България е поръчала най-много ваксини именно от оксфордската ваксина на AstraZeneca. Страната ни е последна по темп на имунизация в целия Европейски съюз, но според властите това не е дългосрочен проблем.

Ваксините: Колко, кога, защо?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00

Заведенията

В понеделник собствениците на заведения отново обявиха, че се чувстват дискриминирани, след като трябва да останат затворени, докато други обекти, класифицирани като еднакво рискови, могат да отворят. В т.нар. червена зона, където властите смятат, че има най-голяма опасност от заразяване с коронавирус, има вече работещи браншове, коментира пред БНТ Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България.

В неделя организациите на собственици на ресторанти и места за хранене, които заплашваха да отворят днес, въпреки забраните, в знак на протест срещу политиката на правителството, обявиха, че ще спазят ограниченията. Аргументът им е, че след консултация с юристи са установили, че подобно протестно неспазване на наложените от държавата ограничения води след себе си не само административна, но и наказателна отговорност, т.е. протестиращите са заплашени от затвор.

"Тези хора тук са гладни"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG