Връзки за достъпност

Извънредни новини

Състоянието на демокрацията в България се влошава, сочи доклад на "Икономист"


В доклада на "Икономист" се споменават и антиправителствените протести в България
В доклада на "Икономист" се споменават и антиправителствените протести в България

Състоянието на демокрацията в България се влошава. Това е заключението на годишния доклад на "Икономист" за състоянието на демокрацията.

Основните слабости са свързани с независимостта на съдебната система и медийната свобода, както се посочва в доклада за върховенството на закона на Европейската комисия от септември. Споменават се и започналите през лятото протести с искане за оставката на правителството и главния прокурор в България.

В доклада, цитиран първо от „Дневник“, се посочва, че България е преминала в долната половина на категорията „дефектни демокрации“ – група, която включва държави, където изборите са свободни и хората имат основни граждански свободи, въпреки че се срещат проблеми като нарушения на свободата на медиите. Държавите в тази категория имат слабости в други аспекти на демокрацията – проблеми в управлението, неразвита политическа култура и ниски нива на политическо участие.

Годишният индекс за състоянието на демокрацията на "Икономист интелиджънс юнит" (Economist Intelligence Unit) – подразделението за изследвания и анализи на компанията издател на вестник "Икономист", се публикува от 13 години. Първият доклад е от 2006 г. Оттогава България не е имала толкова нисък резултат, колкото през последната година.

Оценката се прави по показатели, групирани в пет категории – избирателен процес и плурализъм, функциониране на управлението, политическо участие, политическа култура и граждански свободи. За България най-висока е оценката за избирателния процес - 9.17 от максимална оценка 10. Оценката за политическото участие е 7.22, за гражданските свободи е 7.06. Най-ниски са оценките за управлението - 5.71, и за политическата култура - 4.38.

В световната класация България е поставена на 52-ро място сред 165 държави - след Суринам и преди Индия. Това не е най-лошата позиция за страна от Европейския съюз - следват Унгария (дели позиция 55 с Филипините), Хърватия (споделя 59-о място с Гана) и Румъния (62).

Нито една държава от Източна Европа не е извън групата на „дефектните демокрации“, но тази година в нея са включени Франция и Португалия. Албания от друга страна се изкачва от категорията „хибридни режими“ в групата на „дефектните демокрации“ заради засилената обществена подкрепа за демокрацията, реформирането от правителството на избирателните закони, съобщи „Дневник“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG