Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови протести в защита на Навални не са планирани, но обиските и арестите продължават


Алексей Навални по време на съдебно заседание от делото срещу него
Алексей Навални по време на съдебно заседание от делото срещу него

Властите в Русия продължават да арестуват симпатизанти на опозиционния лидер Алексей Навални и да правят обиски в домовете им, въпреки че тази седмица протести в негова защита не са планирани.

Навални беше осъден на 3 и половина години лишаване от свобода. Според съда в Москва той е нарушил условията на стара условна присъда по време на престоя си в Германия. Той беше там, за да се лекува след отравяне с нервнопаралитичното вещество Новичок. За опита за убийство опозиционерът обвинява руския президент Владимир Путин.

От присъдата на Навални беше приспаднато времето, в което е бил под домашен арест, така че той реално ще излежи 2,8 години в колония от общ режим. Два дни след присъдата срещу него започна друго дело. Политикът е обвинен в това, че е разпространил клевета срещу ветеран от Втората световна война.

Навални беше арестуван още на летището след завръщането си от Германия. В негова защита и срещу корупцията и произвола в Русия започнаха протести. Те се проведоха в две последователни седмици – на 23 и 31 януари, в повече от 100 града в Русия. Повече от 10 000 протестиращи бяха арестувани. След това екипът на Навални каза, че няма да организира нови протести до пролетта.

Въпреки това достъпът до центъра на Санкт Петербург беше блокиран на 6 февруари. Седмица по-рано там се проведе голям протест в подкрепа на Навални. Бяха затворени и метростанциите, а полицията извърши 30 обиска в домовете на подкрепящи опозицията, съобщи Радио Свобода.

Подобни акции на полицията бяха проведени и в други градове, включително във Владивосток. Домовете на редица активисти, опозиционери и журналисти бяха претърсени на 6 февруари във връзка с разследване за незаконно блокиране на пътища.

"Затваряме един, за да уплашим милиони." Речта на Навални пред съда
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:21 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG