Връзки за достъпност

Извънредни новини

Следващата азиатска принцеса


Саида Мирзийоева е най-голямата дъщеря на президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев
Саида Мирзийоева е най-голямата дъщеря на президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев

Най-голямата дъщеря на президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев вече е сред най-изявените публични фигури в авторитарната централноазиатска държава, където президентът се радва на почти неограничена власт.

В началото на годината разследване на Радио Свободна Европа разказа как държавни компании са построили таен, луксозен планински курорт за личните нужди на президента. По-късно държавната железопътна компания обяви комплекса за свой. Достъпът обаче е забранен, включително и полетите над него са забранени. Комплексът има хеликоптерна площадка, а наблизо е бил изграден нов язовир, за да захрани курорта с вода.

Не е известно дали децата на Мирзийоев също използват тайния курорт, но едно от тях привлича все повече внимание. 36-годишната Саида Мирзийоева често присъства на официални срещи, произнася речи, посещава други държави или обикаля градове и села в Узбекистан. Тя не пропуска благотворителни прояви на голямото семейство на Мирзийоев. Самата Саида има три деца.

За хората по света нейната поява на големи международни събития може да е изненада. Но в Узбекистан отдавна вече са свикнали с ролята на първата дъщеря.

Иванка Тръмп (в гръб), президентката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева и Саида Мирзийоева на форум за правата на жените в Дубай през февруари 2020 г.
Иванка Тръмп (в гръб), президентката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева и Саида Мирзийоева на форум за правата на жените в Дубай през февруари 2020 г.

Нарастващата популярност на Мирзийоева доведе до неизбежните сравнения с предишната първа дъщеря на страната - Гулнара Каримова, влиятелната дъщеря на бившия президент Илхам Каримов, който приключи кариерата си в затвора, а след това остана под продължителен домашен арест.

За разлика от Каримова обаче, която управляваше редица процъфтяващи фирми, Мирзийоева не се занимава с бизнес.

Но нейният съпруг, Ойбек Турсунов, участва в няколко банкови и инвестиционни сделки и то след идването на власт на Мирзийоев през 2016 г. Турсунов също работи и в президентската администрация на тъста си.

Пищните сватби в Узбекистан струват скъпо
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Мирзийоева е зам.-директор на Агенцията за информация и масови комуникации, като този пост автоматично я прави помощник съветник на президента. Агенцията е създадена от Мирзийоев през 2019 г. и контролира медиите, информационните служби и връзките с обществеността в страната.

Мирзийоева внимателно изгражда публичния си образ като адвокат на журналистите и защитник на правата на жените.

В Узбекистан свободата на словото е силно ограничена и критиките към първото семейство са недопустими. Държавните медии отразяват широко работата на Мирзийоева без намек от негативни коментари.

Националната информационна агенция включи рождения ден на Мирзийоева на 4 ноември сред най-важните събития за деня. Самата дъщеря на президента показва част от личния си живот в социалните мрежи и публикува снимки на съпруга си, на техните деца, включително и на 5-месечния Шавкат, кръстен на президента.

"Като за държавен глава"

Журналисти от Карши, град в южната част на Узбекистан, разказват как през февруари градските власти са посрещнали първата дъщеря с подготовка "като за държавен глава".

Приготовленията са започнали седмица преди посещението на Мирзийоева на 27 януари, което е било част от нейния благотворителен проект "Очите на сърцето", подпомагащ слепи деца.

Центърът за журналисти, където Мирзийоева е трябвало да участва в събитие, е бил бързо ремонтиран, съобщиха местни репортери пред Радио Свободна Европа, но пожелаха да останат анонимни.

Радио Свободна Европа видя снимки на работници, които поставят нови етажерки по стените, а след това жени подреждат върху тях книги.

Репортерите разказват още, че пред Центъра са били засадени пъстри цветя, въпреки минусовите температури през зимата. Поканените на събитието местни журналисти са били накарани да си направят предварително тест за COVID-19.

След като ремонтът приключил, службите за сигурност затворили сградата до самото събитие на 27 януари. Местен репортер каза, че такова разкрасяване се прави само при посещения на президента.

"Скандален" банкет

Но не само посещенията на Мирзийоева правят впечатление. През октомври 2019 г. в социалните мрежи се появи видео, което показва Мирзийоева, нейната сестра Шахноза и техните съпрузи на пишен купон, който са организирали след концерт на руската певица Полина Гагарина в Ташкент.

Видеото показва как двете сестри пеят и танцуват по време на партито. Някои сайтове и коментаторите в социалните мрежи веднага си спомниха за познатия лайфстайл на дъщерите на Каримов, Гулнара и Лола. Много хора нарекоха случая "скандал".

Шахноза Мирзийоева е ръководител на отдел в Министерството на предучилищното образование. Съпругът й Отабек Умаров е зам.-ръководител на службата за сигурност към президента. Освен това той ръководи и две спортни федерации.

Нищо във видеото от "банкета" не е необичайно, но в социалните мрежи се появиха коментари за разликата между пищния стандарт на Мирзийоеви и бедността на повечето узбеки.

Средната месечна заплата в Ташкент, столицата на Узбекистан, е 270 долара.

Средната месечна заплата в Ташкент, столицата на Узбекистан, е 270 долара. В останалите градове доходите са още по-ниски.

Корупцията е широко разпространена, а безработицата кара милиони узбеки да търсят работа в Русия, Казахстан, Южна Корея, Турция и държави от ЕС.

Бившата първа дъщеря на Узбекистан Гулнара Каримова беше поставена под домашен арест през 2014 г., когато нейният баща все още беше президент. През декември 2017 г. тя получи 10-годишна присъда, която по-късно беше променена в домашен арест и съкратена до 5 години. През 2019 г. Каримова беше прехвърлена в затвор.

През март 2020 г. Каримова получи допълнителна 13-годишна присъда за изнудване, пране на пари и други престъпления. Другата дъщеря на Каримов - Лола, живее извън страната и прекарва времето си в Западна Европа и САЩ. Притежаваните от нея и мъжа й бизнеси в Узбекистан бяха конфискувани след смъртта на Каримов през 2016 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG