Връзки за достъпност

Извънредни новини

Платформата Парлър, привлякла хиляди привърженици на Тръмп, отново работи


Привляклата хиляди привърженици социална медия Парлър отново работи. Преди месец временно беше спряна от най-големите технологични компании.

В средата на януари "Амазон" прекрати договори си с "Парлър" за предоставяне на облачни и хостинг услуги, а "Епъл" и "Гугъл" премахнаха приложението от виртуалните си магазини. Реакцията на технологичните гиганти беше по повод отказа на социалната платформа да премахне постове и коментари, в които се призовава към насилие.

Основана през 2018 г., Парлър се позиционира като “световен лидер по свободно слово сред социалните мрежи“ и привлече огромен брой консервативно настроени потребители от САЩ, повече от които не бяха съгласни с правилата в други социални мрежи. Платформата беше използвана активно от част от хората, които участваха в атаката срещу сградата на Конгреса в началото на годината.

Въпреки подновяването на дейността, уебсайтът не заработи на пълен капацитет, докато приложението продължава да отсъства от витруалните магазини на "Гугъл" и "Епъл". От платформата обявиха, че ще предоставят всички услуги за старите си потребители до седмица, а след това ще станат достъпни и за нови регистрации.

В понеделник от "Парлър" обявиха назначаването на Марк Меклър като временен изпълнителен директор на компанията. Меклър е един от съоснователите на движението на “Чаеното парти на патриотите”. То се появи през 2009 г. от редиците на популярното движение на “Чаеното парти”, създадено след световната икономическа криза от 2008 г. Благодарение на движението много републиканци бяха избрани като конгресмени и сенатори.

Парлър ще поднови дейността си благодарение на договора за хостинг услуги, който сключи с фирмата от Лос Анджелис SkySilk. За кратко социалната мрежа използваше услугите на технологична фирма, контролирана от руснаци, но се отказа от това след разкрития, че доставчикът е свързан с престъпни операции.

"Парлър" заведе дела срещу "Амазон" за прекратяването на отношенията им през януари. Компанията твърди, че информационният гигант е целял да ограничи достъпа на привърженици на Доналд Тръмп до голямата социална мрежа.

Профилите на бившия президент на САЩ бяха свалени от най-големите социални мрежи Туитър, Фейсбук и Инстаграм заради речта на бившия президент преди нахлуването на привържениците му в Капитолия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG