Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пародия на правосъдие". Русия осъди жена за сътрудничество с "нежелана организация"


Анастасия Шевченко с едно от децата си в съда на 18 февруари 2021 г.
Анастасия Шевченко с едно от децата си в съда на 18 февруари 2021 г.

Руската активистка Анастасия Шевченко беше осъдена на 4 години условно за това, че е извършвала дейности от името на "нежелана организация". Международната правозащитна организация Амнести интернешънъл нарече това "пародия на правосъдие".

Районен съд в Ростов на Дон обяви Шевченко за виновна за това, че е имала връзки с опозиционната група "Отворена Русия", създадена от живеещия в изгнание в Лондон бивш петролен магнат и критик на Кремъл Михаил Ходорковски.

Привърженици на Шевченко определят процеса като политически мотивиран опит за прекратяване на нейната дейност и за наказание заради публично изказвано недоволство.

Директорът на офиса на Амнести интернешънъл в Москва Наталия Звягина каза, че Шевченко е "заложник на една цинична, жестока и нечовешка система, чиято единствена цел е да потиска, унижава и смазва най-смелите и най-силни активисти на Русия".

Прокурорът по делото беше поискал ефективна присъда от 5 години. Шевченко има две деца.

Законът за "нежеланите организации" беше приет през май 2015 г. Той е част от поредица инициативи на Кремъл срещу неправителствените организации, които получават финансова подкрепа от чужбина.

Главната прокуратура на Русия обяви "Отворена Русия" за "нежелана" през 2017 г. Правозащитната организация Хюман райтс уоч съобщи през 2019 г., че сътрудниците на "Отворена Русия" са под "все по-голям натиск" от властите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG