Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай поиска от САЩ подобряване на отношенията и ненамеса в Синдзян и Хонконг


Китайският външен министър Ван И
Китайският външен министър Ван И

Китай призова администрацията на американския президент Джо Байдън да прекрати ограниченията, свързани с търговията между двете държави и да спре “неоправданата“ намеса в Синдзян, Хонконг, Тайван и Тибет. Това стана ясно от думи на външния министър Ван И, който призова Белия дом да преосмисли политиките на предишния държавен глава Доналд Тръмп.

“Надяваме се, че политиците в САЩ ще останат в крак с времето, ще видят ясно посоката на развитие в света, ще изоставят предразсъдъците и неоправданите подозрения“, каза китайският външен министър. Той добави, че в Пекин са наясно с политиката за преосмисляне на посоката на развитието на Вашингтон и се надява в резултат отношенията между двете страни да се подобрят. По негови думи азиатската страна “няма намерение да предизвика или замени САЩ“, а иска мирно съществуване.

По време на мандата на Тръмп САЩ и Китай влязоха в остро противопоставяне. Бившият президент наложи забрани и ограничения върху китайски компании и наложи допълнителни мита върху редица стоки. В същото време беше засилена кооперацията с Тайван и бяха наложени санкции върху представители на китайската власт, обвинени в насилие срещу мюсюлманските малцинства в Синдзян, както и ограничаването на правата на гражданите в Хонконг.

Преди седмици държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон ще държи Пекин отговорен за нарушаването на човешките права в Синдзян и Хонконг.

Досега Байдън обяви, че ще се бори за подобряването на отношенията с Пекин, но посочи, че проблемите между САЩ и Китай, засегнати през мандата на Тръмп, засега остават.

“Съревнованието с Китай ще бъде сериозно. Очаквам го и го приветствам, защото вярвам в глобалната система, изградена с много труд в последните 70 години от САЩ и ЕС, заедно със съюзниците от региона на Индийския и Тихия океан”, каза Байдън по време на Конференцията за сигурност в Мюнхен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG