Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доказано. Има нарушения за милиони в Агенцията за безопасност на храните 


Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) е дала близо 60 млн. лв. за последните три години на две фирми за обезвреждане на животински отпадъци. С нови договори те най-вероятно ще получат и още 30 млн. лв. до края на 2022 г.

През 2019 г. разследването "Война на трупове" показа как обществени поръчки за милиони отиват в две малки (към онзи момент) фирми, за които не се знае дали изобщо имат капацитет за тази работа. И всичко това става при пълна непрозрачност.

Веднага след публикуването на разследването прокуратурата разпореди проверки. След което последва мълчание. До началото на 2021 г., когато в отчетените проверки на Агенция за държавен финансов контрол (АДФИ) се появи и доклад от проверка в БАБХ.

Заключението: има нарушения в обществените поръчки за обезвреждане на животински отпадъци, проведени от Агенция за безопасност на храните.

Какво откриха финансовите инспектори

Проверката на АДФИ е обхванала периода от 2017 г. до август 2019 г. От профила на купувача на БАБХ се вижда, че в този период от агенцията имат обявени три броя обществени поръчки за обезвреждане на животински отпадъци. От отчета на АДФИ става ясно, че са проверени две. Общата им стойност е 29,5 млн. лв. без ДДС.

В една от тези поръчки е открито нарушение на Закона за обществените поръчки - неправилно е избран и проведен видът процедура за възлагане на обществена поръчка чрез „договаряне без предварително обявление“ с прогнозна стойност 4 500 000 лева", се казва в отговор на АДФИ на въпроси на Свободна Европа.

От агенцията не уточняват коя точно е поръчката, но на такава стойност е тази от 15 август 2017 г., с която за период от 6 месеца дейността по обезвреждане на отпадъци е възложена на екарисажите във Варна и Шумен и на "Син Кръст 2016".

"За нарушението е съставен акт за установяване на административно нарушение на виновното лице" и е наложено "административно наказание „глоба“, обясниха още от АДФИ.

Според Закона за обществените поръчки при подобно нарушение глобата е в размер 5 на сто от стойността на сключения договор с включен ДДС, но не повече от 10 000 лв.

“Административнонаказателната отговорност е лична и наложената глоба следва да бъде платена от виновното лице”, уточниха от АДФИ.

От публичната информация става ясно, че от финансовата инпекция са проверявали и как от Агенцията по храните са упражнявали контрол върху дейността по обезвреждане на животинските отпадъци, както и дали фирмите-собствениците на инсинератори имат необходимия капацитет.

Как се стигна до проверката?

Проверката в БАБХ беше наредена на 8 август 2019 г. от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Той поиска специализираната прокуратура да установи дали има изтичане на 30 млн. лв. към две фирми, занимаващи се с изгарянето на животински отпадъци. Четири дни по-късно ръководителят на специализираната прокуратура Димитър Петров заяви, че АДФИ също ще прави проверка. Сигнал за нарушения внесе и Антикорупционният фонд (АКФ), с чието съдействие беше излъчено разследването "Война за трупове".

Разследването показа как почти 30 млн. лв. са изхарчени от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за обезвреждане на животински трупове от март 2018 г. до лятото на 2019 г. Парите отиват само в две фирми, на които е платено за рекордни количества обработена трупна маса и то с мобилни инсинератори, чийто капацитет е в пъти по-нисък от този на екарисажите. Това са фирмите “Еко БГ СЖП” и “Син кръст 2016”.

Към онзи момент те разполагат с три мобилни инсинератора с ограничен капацитет и отказват да съобщят тяхното местонахождение. Липсва и информация как се контролира платеното количество отпадъци.

Независимо от това от Агенцията по храните продължават да наливат пари в двете фирми чрез анекси към основните договори. Мотивите, за възлагане на допълнителни дейности с анекси, са свързани с извънредната и усложнена епизоотична обстановка в страната по отношение на болестта чума по дребните преживни животни, проникването на африканската чума по свинете и птичия грип.

Липсват и публични данни инсинераторите да са използвани при която и да е от посочените епидемии. Напротив, животинските отпадъци в резултат от епидемии се заравяха в земята.

Междувременно станаха публични снимки на премиера Бойко Борисов с дъщерите на един от собствениците на “Син кръст 2016”. През юни 2019 г. те честитиха рождения ден на премиера като публикуваха снимка с него от дома му и с думите:

"Обичаме те и винаги ще бъдеме до тебе Благодарим ти за всичко и че и ти винаги си с нас и не ни оставяш !!!" (правописът е запазен - б.а.)

Новото име на “Син кръст 2016” е “ИДДД Логистик”. До средата на 2020 г. нейни собственици са Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров. Според Търговския регистър Лазаров е бил управител още на “ВОЛФ-96”, представител на ДИТЦ и “Чистота София”. Името на Лазаров стана известно покрай кризата с боклука на столицата, когато той е управител на фирмата-концесионер “Новера”.

“Еко БГ СЖП” е основана през февруари 2015 г. със 100 лв. капитал. Година след като фирмата започва да работи по договор за обезвреждане на отпадъци с БАБХ печалбата й нараства над 330 пъти.

От години темата за обезвреждане на животински отпадъци с т.нар. мобилни инсинератори е табу за БАБХ. От агенцията многократно са отказвали информация как контролират тази дейност, защо за нея се харчат толкова големи суми и защо се крие капацитетът на инсталациите за обезвреждане.

Свободна Европа изпрати въпроси и до Министерския съвет, Министерството на земеделието и БАБХ, но не получи отговори.

XS
SM
MD
LG