Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новите случаи на COVID-19 в Европа нарастват за пръв път от седмици


Протест срещу ограниченията в Австрия
Протест срещу ограниченията в Австрия

Новите случаи на коронавирус се увеличават в цяла Европа, слагайки край на шестседмичен спад на инфекциите, отчита Световната здравна организация (СЗО). През последната седмица на Стария континент са регистрирани 1 милион новозаразени, което е с 9% повече от предходните седем дни.

Според регионалния директор на СЗО за Европа нарастването на инфекциите се дължи на ноите варианти на вируса, както и на отпадането на ограничения в някои държави, „когато това не се прави по безопасен и контролиран начин“. Т.нар. британски вариант, който е смятан за по-силно заразен, вече се разпространява в 27-те европейски държави, наблюдавани от СЗО.

Във Виена се стигна до сблъсъци на полицията с протестиращи и контрапротестиращи в събота
Във Виена се стигна до сблъсъци на полицията с протестиращи и контрапротестиращи в събота

Увеличението на заболелите от COVID-19 идва на фона на усилията на повечето европейски държави да наваксат с ваксинационните си кампании след по-бавните темпове в началото в сравнение със страни като САЩ, Израел, Чили и Обединените арабски емирства.

Междувременно в голяма част от Европа продължават да действат различни ограничения, включително и пълни блокади. Хиляди протестиращи демонстрираха в Австрия, Швейцария, Швеция и Ирландия на 6 март, тъй като месеците на пандемични ограничения изострят икономическото и социалното напрежение.

Новозаразените в България са 1426 души

През последното денонощие в България са установени нови 1426 случая на коронавирус при направени 10 437, показват данните в Единния информационен портал. Инфекцията е установена при 406 души в София, новите случаи в Бургас са 127, във Варна – 112.

В болница вече се лекуват 5629 пациенти с COVID-19, от които 452 са в интензивни отделения. Като излекувани са регистрирани 584 пациенти, а 22-ма са починали. Ваксинираните през последното денонощие са 2654, с които общият им брой надхвърли 287 000.

Опашка за ваксинация в Ница
Опашка за ваксинация в Ница

Въпреки стабилната тенденция към увеличаване на заболеваемостта от коронавирус в България, засега здравните власти се придържат към тезата, че няма нужда от нови национални ограничения, а само от локални при необходимост. От понеделник обаче спира плановият прием на пациенти в болниците.

На фона на растящия брой новозаразени всеки ден от 1 март управляващите вдигнаха забраната за работа на ресторантите, дневните развлекателни заведения, казината, игралните зали, обучителните центрове и школите. Освен това планират от 1 април да позволят и на дискотеките и нощните клубове също да да отворят при спазване на изискванията за намален капацитет, дистанция и хигиена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG