Връзки за достъпност

Извънредни новини

Плановият прием в болниците спира от понеделник, за да се освободят легла за пациенти с COVID-19


От понеделник 8 март спира плановият прием в болниците в 22 от общо 28 области в страната. Това включва София град и Софийска област. Плановите операции и прием спират и в института за спешна медицинска помощ "Пирогов". Целта на ограничението е да се освободят легла за пациенти с коронавирус. Това съобщи в петък директорът на Александровска болница проф. Борис Богов.

През последното денонощие са регистрирани 2198 нови случая на коронавирус в България. Направени са общо 12 000 теста, от които 18% са положителни. Починалите са 93, а излекуваните са 1638 души по данни на Единия информационен портал.

Активните случаи в момента са повече от 34 000, а настанените в болница са 5300, от които 440 са в интензивно отделение.

През изминалите две седмици заболеваемостта от коронавирус в България е 285 души на 100 000 население, което класира по този показател страната на 18-о място в Европейския съюз и на 5-о на Балканския полуостров. Това съобщи главният здравен инспектор Ангел Кунчев на редовния брифинг за развитието на пандемията в четвъртък.

Въпреки увеличаването на броя на заболелите и на хоспитализираните правителството не смята да въвежда нови ограничителни мерки на национално ниво. Вместо това членовете на Националния оперативен щаб предлагат локални ограничения в зависимост от развитието на заболеваемостта по области.

"Заетостта в болничните легла не се увеличава дифузно в цялата страна, а само в определени области“, аргументира този подход здравният министър Костадин Ангелов, посочвайки като пример решението на местния щаб в Бургас да спре плановия прием на пациенти в болниците.

„Подкрепяме тази мярка и препоръчваме тя да бъде приложена в областите с висока заболеваемост, като Кюстендил, Враца, Плевен и София“, добави главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Заради високата заболеваемост във Враца маските на открито са задължителни от петък, 5 март. Мярката е въведена от местната власт.

Процесът на имунизация

В страната продължава имунизационната кампания, като до момента са поставени близо 270 000 дози на ваксината, а 20 376 от тях през последното денонощие. 46712 са българските граждани, на които са поставени две дози от една от трите ваксини, достъпни в България.

От 4 март работи нов електронен регистър, чрез който гражданите могат да си запазят час за поставяне на ваксина. Адресът, по който може да се направи това, е https://his.bg/, съобщиха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов.

До петък сутрин над 25 хиляди души са се записали според координатора на системата, цитиран от Нова.

Новината за заработването на регистъра идва след седмици на критични оценки за управлението на имунизационния процес, който е съпровождан от опашки пред пунктовете за ваксиниране, липса на единна информация за наличните медикаменти и за процедурата, по която хората могат да получат ваксина.

На 19 февруари правителството въведе "зелени коридори" за имунизиране, с което без предупреждение премахна по-рано установения ред за получаване на ваксини от страна на различни уязвими групи.

Дни по-късно "зелените коридори" бяха временно спрени, след като стана ясно, че компанията, от която България е поръчала най-много ваксини - AstraZeneca, ще забави доставките.

В четвъртък ръководителят на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че през март се очакват 105 300 ваксини на Pfizer, като от това количество вече е пристигнала първата доставка. Освен това трябва да дойдат 85 200 дози на Moderna, а от AstraZeneca вече има потвърждение за две доставки – 76 800 на 9 или 10 март и 28 800 на 11 март.

Паспортът за ваксинирани ли е пътят към стария начин на живот
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG