Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС и САЩ поискаха Русия да освободи Навални след съобщения за влошеното му здраве


Алексей Навални в съда по време на делото срещу него
Алексей Навални в съда по време на делото срещу него

Европейският съюз и САЩ призоваха Русия да осигури достъп до медицинска помощ на Алексей Навални и веднага да го освободи. Това се случи след като опозиционният политик съобщи, че здравословното му състояние е лошо и администрацията на затвора, в който се намира, не прави нищо, за да му осигури помощ.

„Тревожни съобщения, че здравето на Алексей Навални се влошава“, написа говорителката на първия дипломат на ЕС Жозеп Борел Набила Масрали в Туитър. „Руските власти трябва да дадат на Навални достъп до медицински грижи и да осигурят достъп на адвокатите му до него. ЕС продължава да призовава за неговото незабавно и безусловно освобождаване“, допълни тя.

„Видяхме притеснителни съобщения за влошаващото се здраве на Алексей Навални в затвора“, написа говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс в Туитър. „Призоваваме на адвокатите му да бъде осигурен постоянен достъп до него и да му бъде оказана медицинска помощ. Повтаряме призива си Русия незабавно и безусловно да освободи г-н Навални.“

Най-яркият критик на руския президент Владимир Путин се намира в един от най-строгите трудови лагери в Русия - ИК-2 във Владимирска област. Той беше осъден по старо дело през февруари. Това стана след като Навални се върна от Германия, където се лекуваше от отравяне с новичок в Русия, което местните власти отказаха да разследват.

В сряда адвокатите на Навални Олга Михайлова и Вадим Кобзев съобщиха, че той е почувствал силни болки в гърба и се е оплакал от изтръпване на крака, на който не може да стъпи.

Двамата разказаха пред Радио Свобода, че не са били допуснати до него, макар че са имали насрочено свиждане. Това е първият случай, когато им е отказана предварително одобрена среща с него. От затворническата администрация са обяснили това с провеждане на „мероприятия по режима“.

По-късно адвокатите му бяха допуснати да го видят.

Впоследствие Олга Михайлова коментира, че Навални продължава да изпитва силни болки и се страхува за живота си. Вадим Кобзев каза, че опозиционерът не само не е получил медицински грижи, но в ход има „целенасочена стратегия за влошаване на здравето му“.

Алексей Навални съобщи в публикация в социалните мрежи, че ставането от леглото е „трудно и много болезнено“. По думите му е бил прегледан от лекар в затвора преди седмици и му е препоръчано да взима ибупрофен за болката, но не му е поставена диагноза.

В публикация на сайта си Навални обвини затворническата администрация, че го тормози чрез лишаване от сън. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече това обвинение и каза, че както всички други затворници, Навални е буден на всеки час като начин „за поддържане на реда и дисциплината“ в наказателната колония.

Алексей Навални беше отровен с бойното отровно вещество новичок през лятото на 2020 г. Той беше излекуван в Германия, но веднага щом се върна в Русия беше арестуван, а след това обвинен, че е нарушил стара условна присъда по време на лечението си.

Отравянето на опозиционера, последвано от ареста и делата срещу него, предизвикаха масови протести в над сто руски града. Хиляди участници в тях бяха арестувани, включително и някои от най-приближените хора на политика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG