Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай обяви санкции срещу САЩ и Канада в отговор на мерките заради уйгурите


Китайският външен министър Ван И
Китайският външен министър Ван И

Китай обяви санкции срещу граждани на САЩ и Канада в отговор на мерките на Запада, наложени заради нарушаването на правата на уйгурите, съобщиха информационните агенции. По-рано Пекин санкционира и политици от Европейския съюз, сред които и българския евродепутат Илхан Кючук.

Сред санкционираните от Китай са двама американски и едни канадски гражданин. Двамата членове на американската правителствена комисия по религиозна свобода Гейл Манчин и Тони Пъркинс и канадският депутат Майкъл Чонг не могат да влизат на територията на Китай, Хонконг и Макао. Китай наложи санкции и на канадската парламентарна комисия по човешки права.

Мерките са в отговор на санкциите на Запада срещу четирима високопоставени китайски държавни служители, които Европейският съюз, САЩ, Канада и Великобритания смятат за отговорни за „сериозни нарушения на човешките права“ на представители на уйгурското малцинство. Пекин смята тези санкции за базирани на „слухове и дезинформация“, написа китайското външно министерство в изявление.

Китай отдавна търпи критики за затварянето в концентрационни лагери на над 1 милион уйгури и представители на други мюсюлмански общности в западния район Синдзян. Пекин нарича тези лагери центрове за превъзпитание и обучение и оправдава съществуването им с борбата срещу екстремизма и тероризма.

Канадският депутат Майкъл Чонг коментира, че да бъде санкциониран от Пекин е равносилно на „медал за чест“. „Длъжни сме да осъдим Китай за репресиите в Хонконг и геноцида над уйгурите“, написа той в Туитър.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че ответните санкции на Пекин само ще насочат още повече внимание към „геноцида и нарушенията на правата на етническите уйгури и другите мюсюлмански общности“ в западния район Синдзян.

„Опитите на Пекин да сплаши и заглуши онези, които призовават за [зачитане на] човешките права и свободи, само допринасят за нарастващото международно внимание към продължаващия геноцид и престъпленията срещу човечеството в Синдзян“, каза Блинкен.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо нарече санкциите на Китай „атака срещу прозрачността и свободата на изразяване“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG