Връзки за достъпност

Извънредни новини

Защо български евродепутат се оказа санкциониран от Китай


Илхан Кючюк на предизборна среща в с. Света Петка, община Велинград. 16 март 2021 г.
Илхан Кючюк на предизборна среща в с. Света Петка, община Велинград. 16 март 2021 г.

Българският представител в Европейския парламент Илхан Кючюк (ДПС) няма право да влиза в Китай, Хонконг и Макао, а свързани с него фирми и организации нямат право да извършват дейност в Китай.

Кючюк се оказа един от десетте политици в Европейския съюз (ЕС), които бяха санкционирани от Пекин в понеделник. Действието на Китай е в отговор на санкциите, които няколко часа по-рано ЕС наложи на четирима китайски държавни служители заради участието им в нарушаването на човешките права на уйгурското мюсюлманско малцинство в западния район Синдзян. Към санкциите се присъединиха Съединените щати, Канада и Великобритания.

Илхан Кючюк е в списъка със санкционираните от Пекин заедно с още четирима евродепутати – Райнхард Бютикофер и Михаел Галер от Германия, Рафаел Глюксман от Франция и Мириам Лексман от Словакия. Санкционирани са също по един политик от Нидерландия, Белгия, Литва и двама учени от Швеция.

Обяснението на Пекин е, че тези 10 политици „сериозно увреждат суверенитета и интересите на Китай и злонамерено разпространяват лъжи и дезинформация“.

Защо и Илхан Кючюк?

Самият Кючюк посрещна новината в България, където участва в кампанията на ДПС за парламентарните избори на 4 април.

„Предполагам, че е заради моята активна роля при номинирането на проф. Илхам Тохти за наградата „Сахаров“, каза по телефона за Свободна Европа Кючюк, на път за Никопол.

Илхам Тохти е икономист от уйгурски произход, който излежава доживотна присъда в Китай по обвинения в сепаратизъм. Застъпва се за правата мюсюлманското уйгурско малцинство в Синдзян. През 2019 г. Европейският парламент му присъди наградата за свобода на мисълта на името на руския дисидент Андрей Сахаров. Илхан Кючюк е сред номиниралите проф. Тохти.

„Аз съм човек, който винаги е говорил, че трябва да има активен диалог между Европейския съюз и Китай, но това не изключва и активен диалог по въпросите на човешките права и свободи“.

Китай отдавна търпи критики за затварянето в концентрационни лагери на над 1 милион уйгури и представители на други мюсюлмански общности в Синдзян. Пекин нарича тези лагери центрове за превъзпитание и обучение и оправдава съществуването им с борбата срещу екстремизма и тероризма.

Правителството в Китай провежда "продължаващ геноцид" срещу етническите уйгури и нарушава Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид на ООН, твърди публикуван преди две седмици в САЩ експертен доклад.

„Опит за заличаване“

Според Илхан Кючюк, върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел трябва винаги да поставя въпроса за уйгурите при срещите си с китайски представители.

„Данните, които получавачме, показват, че се прави опит за заличаване на културната и религиозна идентичност на населението. На мен ми е присъща защитата на човешките права и свободи. Така съм възпитан, че различието трябва да бъде уважавано. Това по никакъв начин не означава повече претенции по отношение на автономия“, коментира евродепутатът.

В понеделник вечерта в Брюксел председателят на Европейския парламент Давид Сасоли се е срещнал с останалите санкционирани евродепутати. Кючюк не е присъствал на срещата, защото е в България.

„Ние не сме изразявали лични пристрастия, ние сме изразявали европейски позиции. Решението Илхам Тохти да бъде отличен с наградата не е мое, то е на Европейския парламент“, казва Кючюк.

Той се е ангажирал с каузата, защото „Илхам Тохти винаги се е борил за това и мнозинството, и малцинството да съжителстват“.

„Това е неговата философия - съвместното съжителство. Това ми е много близко като философия“, обясни Кючюк.

Той не приема санкциите от Китай нито като наказание, нито като признание. „Знам, че ЕС и Китай трябва да задълбочат своите отношения. Но също толкова добре знам, че човешките права са неотменима част от това“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG