Връзки за достъпност

Извънредни новини

Навални може да бъде хвърлен в карцера заради дребни провинения


Според Алексей Навални провиненията, които могат да го пратят в изолация са “ставане 10 минути преди командата за събуждане“ и носене на фланелка по време на среща с адвокатите му
Според Алексей Навални провиненията, които могат да го пратят в изолация са “ставане 10 минути преди командата за събуждане“ и носене на фланелка по време на среща с адвокатите му

Намиращият се в затвора в Русия опозиционен лидер Алексей Навални може да попадне в карцер заради дребни провинения. Това заяви самият той в пост в социалните мрежи.

“Получаваш две наказания и те пращат за наказание в изолация, мястото е неприятно, условията там се доближават до изтезание“, каза Навални.

Изгонени от Русия, защото подкрепят Навални
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:12 0:00

По негови думи провиненията, заради които е заплашен да попадне в изолация, включват “ставане 10 минути преди командата за събуждане“ и носене на фланелка по време на среща с адвокатите му. Според опозиционера ситуацията прилича на училище, в което на учениците им се забранява да спорят с учителя, защото той знае всичко по-добре.

Най-яркият критик на руския президент Владимир Путин се намира в един от най-строгите трудови лагери в Русия - ИК-2 във Владимирска област. Той беше осъден по старо дело през февруари. Това стана след като Навални се върна от Германия, където се лекуваше от отравяне с новичок в Русия, което местните власти отказаха да разследват.

През миналата седмица адвокатите на Навални съобщиха, че здравето на клиентът им рязко се е влошило. От Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) не позволиха на адвокатите да се срещнат с опозиционера и обявиха, че състоянието му е “стабилно, задоволително“.

В крайна сметка адвокатите на Навални се срещнаха с него и впоследствие потвърдиха за влошеното му здраве.

Заради влошеното състояние на Навални Европейският съюз и САЩ призоваха Русия да му осигури достъп до медицинска помощ веднага да го освободи.

В неделя членове на комисия за публичен надзор съобщиха за среща с Навални в затвора. Според председателя на комисията Вячеслав Куликов опозиционерът е потвърдил за болките си в крака и е поискал помощ за получаването на медикаменти. По думите му Навални е можел да ходи и не казал, че има други проблеми.

По-късно Навални заяви, че срещата всъщност се е състояла в петък. По този повод той изказа недоумение каква може да е причината за мълчнието на комисията в продължение на два дни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG