Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имаше време, но нямаше план". Как новите болни останаха без право на глас


Той е млад и има активна гражданска позиция. Иска да гласува в неделя. Но не може. Причината е, че се е заразил с коронавирус три дни преди изборите и така е „изпуснал“ срока да поиска да го посети мобилна секция.

„За мен това е проблем“, казва Димитър Митков. „Тези избори не се случват всяка година. И като всички хора, и аз искам да упражня правото си на глас.“

Той е само един от хилядите, които законодателството е пропуснало. Редът е такъв, че заявленията за гласуване в мобилна секция могат да се подават до четвъртия ден преди изборите, тоест до сряда вечерта. По този начин всеки, който се е разболял по-късно или е бил поставен след сряда под карантина заради контакт с болен, е лишен от право на глас.

Това се случва точно в момента, в който страната е в "пика" на пандемията, както казва здравният министър Костадин Ангелов.

Хиляди хора без право на глас

28-годишният Димитър е получил симптоми на коронавирус в сряда вечерта и по съвет на лекаря си е направил бърз тест в четвъртък сутринта. Той е бил положителен. След това е бил насочен и към PCR тест, който също е положителен.

Димитър Митков
Димитър Митков

Димитър очаква да получи преди изборите обаждане от Регионалната здравна инспекция, с което официално да бъде уведомен, че е в изолация и няма право да излиза от дома си.

Поставените под карантина по-рано имаха право да заявят желание да гласуват в подвижна изборна секция. След 17:30 часа на 31 март тази възможност не съществува и всеки, който даде положителна проба от този момент до изборния ден просто не може да гласува.

Не се знае колко точно ще бъдат хората в тази ситуация. Оценките са, че ще става дума за около 15 000 души – всички нови случаи, които са отчитани от здравните власти от 1 до 4 април и техните контактни лица, които са поставени под карантина.

Част от онези хора, които са били поставени под карантина по-рано също няма да могат да гласуват, защото са били изолирани на адрес, който е различен от постоянния, не са успели да подадат заявление или просто мобилната секция няма да стигне до тях. Техният брой също не е известен, но оценките са, че те са около 100 хиляди.

„Това е все едно един голям град да остане без право на глас“, отбелязва Димитър Митков.

За себе си той вече е решил, че няма да отиде до изборната секция.

„Моето здраве и здравето на околните е важно за мен. Но така се лишавам от правото си на глас“, каза той пред Свободна Европа. „Вярвам, че моят случай не е единствен и до изборите ще има много хора в тази ситуация, които тепърва ще бъдат поставени под карантина.“

Има и хора, поставени по-рано под карантина, които също не са успели да поискат да гласуват с мобилна урна. Такъв е случаят на Христо Петров, който е постъпил в болница за лечение от коронавирус на 23 март. На 29 март, докато е още в болницата, му е връчено предписание от РЗИ за поставяне в изолация.

Състоянието му междувременно се подобрява и на 31 март е изписан от болницата за домашно лечение. Успява да се обади и да изпрати заявлението си за гласуване с мобилна урна на 1 април – след изтичането на крайния срок.

„Не получих никакъв входящ номер. Първият имейл, който получих като отговор, беше четири-пет реда с неразбираеми символи. След това с две изречения ми казаха, че срокът е изтекъл и не могат да ме регистрират“, разказа той пред Свободна Европа.

Христо Петров не изключва възможността все пак да отиде да гласува, въпреки че още е под карантина. „Като мен сигурно са хиляди хора. Поставени сме пред прецедент да се ограничават правата на избирателите. Според мен това е недопустимо. “

Как се стигна дотук

Това, че ще има хора, които ще бъдат лишени от правото си на глас, се знаеше от януари. Тогава депутатите приеха поправки в Закона за извънредното положение, свързани с провеждането на изборите по време на епидемия, предложени от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров каза на пресконференция в четвъртък, че причината за оставянето на поставените през последните дни преди вота без право на глас, са изискванията на Изборния кодекс.

„В него е записано, че всеки избирател може да бъде записан само в един избирателен списък. И за да се създаде избирателният списък на подвижната секция, просто трябва да има заличаване от предходния запис. Това изисква комуникация между местните власти, които създават избирателните списъци и горе-долу тридневен е срокът, в който това може да се случи“, каза Димитров.

„Просто това, че вашето име и евентуално адресът, на който сте карантинирани, съществува като запис в РЗИ, не означава, че РЗИ е оторизирано да създава списъци“, допълни той.

В други държави, където се проведоха избори по време на пандемия, този въпрос беше решен чрез гласуване по пощата, в специално предназначени за тях изборни секции или времеви коридори.

Най-сериозният проблем според Димитър Митков е фактът, че не е намерено решение на този проблем преди изборите.

„Пандемията е в страната и по света вече от година и повече. Всички знаехме, че наближават избори. Те са неотменна част от нашия живот, независимо дали има здравна, икономическа криза. Избори ще има, редно е да има, и хората трябва да гласуват“, коментира той. „Имаше достатъчно време да се подготви план, по който да се действа. Но мисля, че това не е било приоритет за управляващите.“

Наблюденията му са, че много хора искат да гласуват, въпреки че са под карантина или са болни.

„Хората са поставени между това да упражнят правото си на глас, с което да определят посоката на развитието на страната в следващите години, или да запазят здравето си. А двете неща всъщност са свързани“, смята Димитър.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG