Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВСС откри и после спря процедурата за назначаване на нов специален прокурор


Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) откри в четвъртък процедура по избор на титуляр на новосъздадения пост на обвинител по разследването на главния прокурор. Идеята за създаването на тази нова фигура беше прокарана в края на януари от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, въпреки критиките от Европа и България.

Впоследствие президентът Румен Радев наложи вето на новите текстове, но в средата на февруари депутатите го преодоляха и отново гласуваха за поправката. Тогава той сезира по темата Конституционния съд. Именно заради образуваното конституционно дело по темата ВСС спря процедурата по избор на новия специален прокурор, веднага след като я откри в четвъртък.

Обвинителят по разследването на главния прокурор ще се избира от Пленума на ВСС с мнозинство от 15 от общо 25 гласа и ще има петгодишен мандат. След изтичането му ще може да избере дали да се върне в прокуратурата, или да стане съдия. Обвиненията срещу главния прокурор и заместниците му ще се внасят в Специализирания наказателен съд. При отказ да образува разследване срещу някой от тях, това постановление на новия специален обвинител ще подлежи на обжалване от подателя на сигнала пред спецсъда.

Според съображенията на Радев въвеждането на тази нова висша прокурорска фигура и предаването на подсъдността по тези дела изцяло на спецсъда засягат основни конституционни ценности като независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт, равенството на гражданите пред закона и забраната на извънредните съдилища.

Чрез поправката, предложена от ГЕРБ, управляващите искат да отговорят на препоръките от различни европейски институции, в които се казва, че главният прокурор трябва да може да бъде разследван от независима фигура. Предложеното решение обаче беше разкритикувано последователно от ВСС, прокуратурата и европейските партньори на България.

В края на януари Съветът на Европа излезе с позиция, според която идеята за нов специален обвинител не е адекватно решение на проблема. Причината е, че той също ще работи в рамките на държавното обвинение, ръководено от главния прокурор. Затова оттам предложиха алтернативен вариант, при който едно евентуално бъдещо разследване срещу него да бъде водено от съдии, тъй като те не са част от системата на прокуратурата. То обаче не беше възприето от управляващите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG