Връзки за достъпност

Извънредни новини

Момчета с качулки и коктейли Молотов. Идват ли нови смутни времена в Северна Ирландия?


Подпален автобус на улица в Белфаст
Подпален автобус на улица в Белфаст

Млади хора с качулки хвърлят тухли, фойерверки и коктейли Молотов срещу полицаи. Служителите на реда отговарят с водни оръдия и гумени куршуми. По улуците горят коли и автобуси.

Не звучи като типичен начин за отбелязване на голям религиозен празник, но точно това беше гледката в столицата на Северна Ирландия Белфаст и още няколко големи града в дните около католическия Великден. Размириците продължиха близо седмица и временно утихнаха след съобщението за смъртта на британския принц Филип.

Сблъсъците се оказаха най-тежките в Северна Ирландия от години и напомниха сцените от продължилия десетилетия конфликт между католици и протестанти в Северна Ирландия, пише Асошиейтед прес. Крехкото примирие между враждуващите общности, постигнато със Споразумението от Разпети петък през 1998 г., сега отново е изложено на риск, предупреждават експерти.

Всичко това се случва само няколко месеца след като Обединеното кралство се раздели с Европейския съюз след дълги преговори, в които основен препъни-камък беше именно положението на Северна Ирландия.

Как започнаха размириците

Последната и най-мащабна от години вълна на насилие започна в края на март след като полицаи бяха нападнати с коктейл Молотов във втория по големина град в Северна Ирландия Лондондери. Атаката беше след опит на силите на реда да разпръснат тълпа, събрала се на улицата. След това започнаха сблъсъци и в Белфаст.

Първоначално те бяха предимно в райони, населени с пробритански протестантски общности, пише Асошиейтед прес. След това обаче насилието се разпространи и към католически националистически общности. В сряда между двете групи започнаха сблъсъци в Белфаст, в района на т. нар. линия на мира – стена, която разделя католическите и протестантските квартали. Католиците настояват за отделяне от кралството и присъединяване към Република Ирландия, а протестантите подкрепят властта на Лондон в рамките на Обединеното кралство.

Повечето от участниците в размириците са млади хора. Сред тях има и 12-годишни деца.

Повечето от участниците в размириците са млади хора, съобщават британските медии. Сред тях има и 12-годишни деца. Повечето от тях не са били родени по времето на т. нар. Смутни времена – периода на конфликт в Северна Ирландия от 60-те години на 20 век до 1998 г. Асошиейтед прес отбелязва, че много от размириците са започнали в райони, където бедността и безработицата са сериозен проблем и разделенията още съществуват.

Първите прояви на насилие бяха непосредствено след като властите съобщиха, че няма да повдигнат обвинения на политици от националистическата партия Шин Фейн, които са нарушили противоепидемичните мерки като са били на погребението на бивш командир от т. нар. Ирландска републиканска армия (ИРА). Пробританските протестанти обвиняват властите, че имат двоен стандарт и не санкционират националистите за нарушения, за които биха санкционирали тях.

Какво общо има Брекзит

Размириците започнаха няколко месеца след като Обединеното кралство окончателно напусна Европейския съюз. Поводът за размириците може и да не е пряко свързан с Брекзит, но преговорите около статута на Северна Ирландия през последните години нагнетиха напрежението.

Положението на Северна Ирландия беше сред основните въпроси около Брекзит. Тя е единствената част от Обединеното кралство, която има сухоземна граница с държава от Европейския съюз – Република Ирландия.

Поддържането на отворена граница между Северна Ирландия и Република Ирландия е в основата на мирния процес на острова. Това е основно условие в Споразумението от Разпети петък, което сложи край на десетилетията на насилие и сблъсъци между привържениците на обединението на Северна Ирландия с останалата част от Обединеното кралство и ирландските националисти, които настояваха за обединение с Република Ирландия.

Целта е хората в Северна Ирландия да се чувстват у дома както в Обединеното кралство, от което територията е част, така и в Ирландия. Брекзит обаче постави под въпрос всичко това.

Излизането на Обединеното кралство от ЕС щеше да доведе до връщане на граничните пунктове на границата между Ирландия и Северна Ирландия. Лондон и Брюксел се договориха това да не се случва именно заради заплахата за мира на острова. В споразумението за Брекзит има специална клауза, наричана Протокол за Северна Ирландия, която гарантира, че на остров Ирландия няма да има гранични проверки.

Граница между британския и европейския пазар обаче на практика съществува, защото влизащите в ЕС стоки от Обединеното кралство подлежат на митнически контрол. Вместо на границата между Ирландия и Северна Ирландия, проверките се правят на границата между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство.

Това ядоса британските лоялисти в Северна Ирландия, включително управляващата Демократична юнионистка партия и лидерката ѝ Арлийн Фостър, която смята, че споразумението за Брекзит изолира Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство.

„Много лоялисти смятат, че Северна Ирландия вече не е толкова част от Обединеното кралство, колкото е била преди“, коментира професорът по политически науки в Университета в Ълстър Хенри Патърсън, цитиран от Асошиейтед прес.

Защо се стигна до тук

Брекзит изостри отново проблемите в Северна Ирландия, но те съществуват от десетилетия.

Те водят началото си още от началото на 20 век, когато Ирландия обявява независимост от Великобритания. По-голяма част от острова става отделна държава, където католиците са мнозинство. Северната част от острова, където мнозинство имат протестантите, остава част от Обединеното кралство.

В Северна Ирландия остава и католическа общност, която често се сблъсква с дискриминация в протестантската държава. През 60-те години между двете общности започват сблъсъци. Британската армия се намесва през 1969 г. През следващите три десетилетия конфликтът между ирландските националисти, които искат обединение на Северна Ирландия с Ирландия и лоялистите, които искат Северна Ирландия да стане част от Обединеното кралство, взима повече от 3600 жертви, повечето цивилни.

Хора умират и при атентатите на Ирландската републиканска армия (ИРА) в Лондон и други британски градове.

Край на конфликта е сложен със Споразумението от Разпети петък през 1998 г., което урежда разпределението на властта в Белфаст между протестанти и католици. То предвижда Северна Ирландия да остане част от Обединеното кралство, но не изключва провеждането на референдум в бъдеще.

Въпреки примирието все още има прояви на насилие от страна на радикални групи. През 2019 г. при такъв случай беше убита журналистката Лайра Маккий.

Според политици и анализатори Брекзит застрашава крехкия мир на острова, защото където и да бъде сложена границата между ЕС и Обединеното кралство – по сухоземната граница между Република Ирландия и Северна Ирландия или между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство – това ще е проблем за една от двете враждуващи фракции, а това може да доведе до нови изблици на насилие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG