Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ ще отложат изтеглянето на военните си от Афганистан до 11 септември


Американски военни в Афганистан

САЩ ще изтеглят военните си от Афганистан до 11 септември тази година, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на източници от администрацията на президента Джо Байдън. Очаква се държавният глава да обяви официално решението на пресконференция в сряда.

Крайният срок за изтегляне досега беше 1 май. Тази дата беше договорена от талибаните и бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Сега срокът ще бъде преместен на 11 септември – точно 20 години след атентатите на терористичната организация Ал Кайда в САЩ, при които бяха убити повече от 3000 души. След атаките Вашингтон започна инвазията в Афганистан.

По думите на представител на администрацията на Байдън изтеглянето на американските военни от Афганистан ще започне преди 1 май и е възможно да приключи по-рано от 11 септември. Няма да бъдат поставяни никакви условия за оттеглянето на военните, включително спазване на човешките права или поддържане на сигурността в района. Вместо това САЩ ще се концентрират върху подкрепа за мирните преговори между талибаните и правителството в Афганистан, посочва източника на АП.

САЩ имат 2500 войници в Афганистан. Американските военни са около една четвърт от контингента на НАТО в страната, който е разположен там с цел да подкрепя демократично избраното правителство в конфликта с талибаните.

През февруари 2020 г. Вашингтон се споразумя с талибаните да прекратят атаките си в Афганистан и да започнат мирни преговори с правителството в замяна на ангажимент от страна на САЩ да изтеглят военните си от страната до май 2021 г.

Преди месец новият президент на САЩ Джо Байдън каза, че този краен срок ще бъде труден за спазване заради логистични трудности. Талибаните предупредиха, че всяко забавяне ще има „последствия“. На 13 април говорител на талибаните каза, че те няма да участват в никакви мирни преговори преди чуждестранните военни да се изтеглят.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG