Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Под заплаха." Макрон, Меркел и Зеленски призоваха Русия да изтегли войските си от границата с Украйна


Володимир Зеленски и Еманюел Макрон
Володимир Зеленски и Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел призоваха Русия да изтегли войските си от границата с Украйна. Двамата разговаряха с украинския президент Володимир Зеленски, който беше в петък на посещение в Париж.

Макрон, Меркел и Зеленски изразиха „притеснение от струпването на руски войски на границата с Украйна и в незаконно анексирания полуостров Крим“, се посочва в изявление на кабинета на германската канцлерка, която участва в срещата чрез видеовръзка. „Те призоваха за оттегляне на тези войски, за да се постигне деескалация“, пише в изявлението.

„Суверенитетът на Украйна е под заплаха“, се посочва в изявление на кабинета на Макрон, публикувано преди срещата. „Цялата ни работа е насочена към избягване на ескалация и намаляване на напрежението.“

Разговорите на Зеленски с Меркел и Макрон идват на фона на струпване на руски войски по границата между Русия и Украйна и в окупирания полуостров Крим. Това предизвика притеснения, че Москва се готви да нападне Киев. Президентът на САЩ Джо Байдън и германската канцлерка Ангела Меркел вече призоваха Русия да намали военното си присъствие по границата.

Руското военно министерство твърди, че струпването на войски е в отговор на „заплашителни“ действия от страна на НАТО и посочва, че те участват в учения.

В четвъртък министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова за по-голяма подкрепа от страна на Запада. „Думите не стигат“, каза той и обвини Москва, че „открито заплашва Украйна с война и унищожение на украинската държава“.

По думите на Зеленски разговорите в Париж са подготовка за среща във формата на Нормандската четворка, която включва Русия, Украйна, Франция и Германия. Париж и Берлин посредничат в конфликта между Русия и Украйна от 2015 г.

Володимир Зеленски каза, че е готов да участва в среща с руския президент Владимир Путин в този формат. По думите му отделна среща на Путин и Джо Байдън, каквато американският президент предложи по-рано, ще помогне за деескалация на напрежението.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини в петък Киев в провокации и поиска Меркел и Макрон да кажат на Зеленски да „спре всички провокативни действия по границата“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG