Връзки за достъпност

Извънредни новини

Още надолу. България зае 112-о място по свобода на словото в класацията на "Репортери без граници"


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

България е на 112-о място в света по свобода на словото в класацията на "Репортери без граници". Това стана ясно във вторник сутринта, когато организацията публикува данните си за 2021 година.

Мястото, заето от България, сочи влошаване с един пункт спрямо резултата от предишната година, когато страната заемаше 111-о място.

"Репортери без граници" е международна неправителствена организация, базирана в Париж, която изготвя ежегодни доклади за състоянието на свободата на словото в света. Изводите й се ползват за ориентир от международни институции при оценяване на нивата на демократичност в съответните държави.

Основните показатели, на които се опира организацията за да изготви класацията си, са данните за достъп до информация и за пречките, които властите поставят пред журналистите при отразяването на новините. Мястото, заето от съответната държава, характеризира политиката на властите към журналистите.

Както и миналата година, през 2021 г. България отново е на последно място в ЕС по свобода на словото. Тя е далеч и от втората страна в съюза с най-лоши показатели - Унгария, която заема 92-о място. Следващите страни с най-лоши резултати в ЕС са Гърция (70-о място), Полша (64-о място) и Хърватия (56-о място).

Страните от ЕС, в които словото е най-свободно, са и световни лидери. Такива са Норвегия (първо място в света), Финландия (второ място), Швеция (трето място) и Дания (четвърто място).

Практиката на "Репортери без граници" е да публикуват първо класацията си, заедно с обобщени данни, а едва след това да публикуват и подробните доклади за страните.

В прессъобщението от вторник сутринта България е спомената поименно само в едно изречение. В него пише, че тя е една от страните, в които "атаките срещу журналисти и произволните арести са се увеличили".

Цялата класация показва, че "журналистиката, която е основната ваксина срещу вируса на дезинформацията, е напълно или частично блокирана в 73% от всичките 180 държави, изследвани от организацията", пишат още "Репортери без граници".

Тези 73% отговарят на страните, създали "много лоша", "лоша" или "проблематична" среда за журналистиката. България попада в категорията "лоша" среда и е единствената страна от ЕС, поставена именно в тази група.

Унгария, Гърция, Полша и Хърватия са страните от ЕС, които попадат в групата на страните с "проблематична" среда.

Сред страните с "най-лоша" среда са Еритрея (последно място), Северна Корея, Китай, Куба, Саудитска Арабия, Йемен.

Организацията отбелязва "драматично влошаване" на свободата на словото в целия свят и посочва, че на много места пандемията от коронавирус се е превърнала в оправдание, което властите използват, за да не допуснат журналистите до източници на информация и до отразяване на събития на място.

Журналистите в Азия, Близкия Изток и Европа все по-трудно са започнали да отразяват чувствителни теми и да правят разследвания.

Организацията цитира и данните от барометъра на Edelman Trust за 2021 г., който показва обезпокоителни нива на общественото недоверие към журналистите. 59% от хората в 28 държави са казали, че журналистите нарочно се опитват да заблудят обществото, като публикуват информация, за която знаят, че е фалшива.

"В действителност обаче плурализмът в журналистиката и стриктно изготвените репортажи служат за борба с дезинформацията", казват от "Репортери без граници".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG