Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС осъди санкциите на Русия срещу европейски представители и предупреди за ответни мерки


Руският посланик в Брюксел Владимир Чижов
Руският посланик в Брюксел Владимир Чижов

Европейският съюз осъди решението на Русия да санкционира осем висши европейски представители и посочи, че си запазва правото на ответни мерки.

На среща с руския посланик в Брюксел Владимир Чижов европейски представители са изразили позицията на европейските институции и държавите членки на Европейския съюз, че санкциите са „изцяло политически мотивирани и нямат никакви правни основания“, съобщи Европейската комисия.

Преди дни Русия наложи забрана за влизане на територията на страната на осем висши европейски представители, сред които зам.-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Москва посочи, че решението е в отговор на европейски санкции наложени на шестима руски представители през последния месец. Русия обвини Брюксел, че с действията си нарушава международното право и подклажда „антируската истерия“.

В отговор на руските санкции ЕС извика руския посланик в Брюксел Владимир Чижов. На срещата представителите на ЕС са изразили „сериозна тревога“ за последствията от решенията на Москва върху отношенията между ЕС и Русия.

На срещата с Владимир Чижов е обсъден и ефекта от изгонването на чешки дипломати от Москва през април. Тези санкции бяха в отговор на изгонването на руски дипломати от Прага и обвиненията, че руското военно разузнаване стои зад взривове на военни складове в Чехия. По-рано ЕС изрази подкрепа за Прага в спора с Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG