Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС подкрепи Чехия в спора с Русия и изрази тревога от руските войски край Украйна


Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел по време на изявлението си в понеделник
Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел по време на изявлението си в понеделник

Държавите от Европейския съюз подкрепят Чехия в спора с Русия, каза първият дипломат на блока Жозеп Борел след среща на външните министри в понеделник. Освен това 27-те страни членки на ЕС изразиха тревога от струпването на руски военни на границата с Украйна и призоваха Москва да ги изтегли.

"Солидарност с Чехия"

В събота Прага изгони 18 руски дипломати заради предполагаемо руско участие във взривяване на военен склад през 2014 г. Според чешките власти изгонените дипломати са свързани с агентите на руското военно разузнаване, отговорни за взривовете.

„Европейският съюз е единен в солидарността си с Чехия“, каза в понеделник върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

По-рано НАТО, САЩ и Великобритания също изразиха подкрепа към Прага в спора с Русия.

Мунициите и оръжията, които са унищожени, са били предназначени за Украйна, съобщи в неделя чешко разследващо издание. Взривовете стават през есента на 2014, а през пролетта на същата година вече са започнали сраженията между подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на Украйна и украинската армия. Според изданието Респект сделката за взривените муниции е била на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев. Самият той отрече това в прессъобщение, разпространено от компанията му ЕМКО.

Чешките власти казаха, че имат „обосновано предположение“, че в акцията са участвали офицери от руското военно разузнаване ГРУ, отряд 29155. Няколко международни разследвания разкриха, че същият отряд стои зад опита за убийство на Емилиян Гебрев през 2015 г. и бившия руски агент Сергей Скрипал. В края на август 2020 г. България спря разследването заради невъзможност да открие руснаците.

В позиция до медиите фирмата на Гебрев ЕМКО отрече взривените боеприсаси да са били нейни, нито да е изнасяла продукция за Украйна "с произход Чехия".

В неделя чешкият вътрешен министър Ян Хамачек каза, че „по този случай сътрудничим с други държави, включително и с България“.

Българската външна министърка Екатерина Захариева е изразила солидарност с Чехия, съобщи пресцентърът на външно министерство. „Напълно неприемливо е нарушаването на суверенитета на Чехия от страна на Русия “, е казала тя.

Москва определи обвиненията на Прага като абсурдни и изгони 20 чешки дипломати в отговор.

"Подкрепа за Украйна"

Държавите от ЕС изразиха и подкрепа за Украйна на фона на струпването на руски войски до границата.

„Ситуацията на украинската граница е много тревожна. Струпването на руски войски е много притеснително. Става дума за 150 000 руски военни, които се събират до границата с Украйна и в Крим. Рискът от ескалация е очевиден“, каза Жозеп Борел след срещата на външните министри на държавите от ЕС, в която участва и украинският първи дипломат Дмитро Кулеба.

„Призоваваме Русия към деескалация. […] Посланието на външните министри е много ясно: силна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, каза Борел.

Струпването на руски войски по границата с Украйна и в окупирания полуостров Крим започна преди седмици и предизвика притеснения, че Москва се готви да нападне Киев. САЩ, Германия и Франция призоваха Русия да намали военното си присъствие по границата и изразиха готовност да посредничат между Киев и Москва.

Българската министърка на външните работи Екатерина Захариева също е изразила солидарност с Украйна, съобщи пресцентърът на външното министерство.

„Изразявам пълната солидарност с Украйна по повод опасната ескалация около границите й от страна на Русия през последните седмици. Тези действия са абсолютно неприемливи“, е цитирана да казва Захариева.

Руското военно министерство твърди, че струпването на войски е в отговор на „заплашителни“ действия от страна на НАТО и посочва, че те участват в учения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG