Връзки за достъпност

Извънредни новини

Създаването на специален прокурор противоречи на конституцията


Конституционният съд на Република България

Новата фигура на специален обвинител, който единствен да може да разследва главния прокурор и заместниците му, противоречи на основния закон. Това прие Конституционният съд (КС). Така прокараната от бившите управляващи от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ идея в края на предишния парламент беше обречена на неуспех още в зародиш.

Поправките в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които беше създадена тази нова прокурорска фигура бяха приети в края на януари от управляващото мнозинство, въпреки критиките от Европа и България.

Впоследствие президентът Румен Радев наложи вето на новите текстове, но в средата на февруари депутатите го преодоляха и отново гласуваха за поправката. Тогава той сезира по темата Конституционния съд. Именно заради образуваното конституционно дело по темата преди месец ВСС обяви и веднага спря процедурата по избор на новия специален прокурор.

КС обяви за противоконституционна разпоредбата от НПК, която регламентираше, че престъпления, извършени от главния прокурор или замнестниците му, се разследват само от новия висш обвинител. По този начин създаването му се обезсмисли напълно.

За противоконституционен днес беше обявен текстът от НПК, който изключва актовете на специалния прокурор от вътрешен контрол в прокуратурата, както и от надзора за законност и методическото ръководство на главния прокурор.

Чрез създаването на тази фигура от ГЕРБ искаха да отговорят на препоръките от различни европейски институции, в които се казва, че главният прокурор трябва да може да бъде разследван от независима фигура. Предложеното решение обаче беше разкритикувано последователно от ВСС, прокуратурата и европейските партньори на България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Как едно кафене в Киев работи въпреки липсата на ток
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00
XS
SM
MD
LG