Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски обвини Русия в подготовка за анексиране на Донбас


Володимир Зеленски по време на годишната пресконференция в Киев, 20 май 2021 г.
Володимир Зеленски по време на годишната пресконференция в Киев, 20 май 2021 г.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски определи решението на Москва да раздава руски паспорти на жителите на Донецк и Луганск в източната част на страната като "голям проблем" и първа крачка към анексирането на района.

По време на пресконференция в четвъртък Зеленски каза, че негови приоритети остават разрешаването на конфликта между подкрепяните от Русия сепаратисти и украинската армия в Донбас, "де-окупацията" на анексирания полуостров Крим и продължаването на борбата срещу олигарсите.

"Това определено е първа стъпка, понеже същото се случи и в Крим - на хората им бяха раздадени руски паспорти. Това е голям проблем", каза Зеленски.

Според руската държавна информационна агенция ТАСС от април 2019 г. досега са раздадени 527 хиляди руски паспорта в Донбас.

Отношенията между Москва и Киев рязко се влошиха след като Русия анексира украинския регион Крим през 2014 г., а същата година подкрепяни от Кремъл сепаратисти завзеха контрола над част от източна Украйна.

Зеленски призова отново за разговори своя руския колега Владимир Путин - или в Донбас, или на неутрална територия. Украинският президент благодари за подкрепата на Запада и призова натискът над Русия да продължи.

Зеленски изрази опасения, че решението на Белия дом да изключи от списъка със санкции фирмата, която строи газопровода "Северен поток 2". Украинският президент предупреди, че това ще бъде "сериозна геополитическа победа за Руската федерация".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG