Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Темата за Русия е трудна за ЕС“. Радев поиска нови методи за влияние на Москва


Президентът Румен Радев е призовал Европейския съвет да потърси нови методи и инструменти, които да се прилагат за постигане на цели спрямо Русия. Това заяви той пред журналисти в Брюксел, съобщи БТА.

“Виждате, че сме в санкционен режим от 2014 г. - това променя ли поведението към по-добро, изчерпваме ли всички инструменти, така че да постигаме своите цели спрямо Русия. Споделих това и другите лидери се съгласиха - че трябва да търсим пътища да прилагаме нови методи и инструменти, с които да постигаме напредък в това, което искаме да видим накрая”, каза Радев.

По повод изразената подкрепа за Чехия президентът подчерта, че солидарността е основният принцип на ЕС и всички членки трябва да застанат зад нея. Радев уточни, че българската страна не е поискала поименно да бъде посочена в заключенията на Европейския съвет като една от държавите, пострадали от руски действия.

“Темата за Русия е трудна за ЕС”, каза още той и добави, че трябва да бъде търсен баланс в отношенията с Москва.

В официална позиция на сайта на президентството Радев обяви още, че планът за намаляване на парниковите газове с над 55% до 2030 г. поставя България в трудно положение. По негови думи страната ни има изключително ограничени възможности за маневриране.

Засега от президентството няма позиция относно водещата международна тема от последните дни – принудителното отклоняване на самолет на Ryanair от Беларус, след което беларуските власти арестуваха опозиционния журналист Раман Пратасевич. В понеделник вечер по време на среща на лидерите на ЕС, на която присъства Радев, беше взето решение да се затворят европейското въздушно пространство за беларуски авиолинии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG