Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия дава 500 млн. долара заем на Лукашенко. Шествия в Европа в подкрепа на опозицията


Президентът на Русия Владимир Путин и Александър Лукашенко по време на срещата им в Сочи
Президентът на Русия Владимир Путин и Александър Лукашенко по време на срещата им в Сочи

Русия е готова “в най-близко бъдеще“ да изпрати транш от 500 млн., част от общо 1.5 млрд. долара заем за правителството на Александър Лукашенко. Това заяви в събота говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Новината идва след втория ден на официалното посещение на беларуския лидер в Сочи, където той проведе серия от срещи с руския президент Владимир Путин.

В същото време в няколко европейски столици се проведоха протестни шествия в подкрепа на противопоставянето срещу Лукашенко. Те дойдоха след призива на лидерката на опозицията Святлана Циханоуска.

Събития се проведоха във Варшава, Киев, Вилнюс и други. В столицата на Полша в демонстрациите се включиха родителите на задържания журналист Раман Пратасевич. Преди седмица той беше арестуван заедно с приятелката си, а за целта Минск отклони пътнически самолет от редовната му дестинация.

“Призовавам държавите от ЕС и САЩ, моля ви помогнете да освободим Раман и София, както и всички други политически затворници“, каза майката на Пратасевич.

Управлението на Лукашенко се намира във все по-сложна ситуация, след като през август миналата година започнаха протестите, които обявиха проведените президентски избори, които той спечели, за фалшифицирани. От тогава единственият реален съюзник за Минск остана Москва.

Ситуацията ескалира допълнително след отклоняването на полета на “Райън еър” и ареста на Пратасевич. В събота САЩ обявиха, че налагат санкции на 9 беларуски държавни компании, както и че обсъждат допълнителни мерки с ЕС и други съюзници и партньори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG