Връзки за достъпност

Извънредни новини

Циханоуска призова за “глобално шествие“ в подкрепа на протестите в Беларус


Лидерката на опозицията в Беларус Святлана Циханоуска
Лидерката на опозицията в Беларус Святлана Циханоуска

Лидерката на опозицията в Беларус Святлана Циханоуска призова 29 май да бъде световен ден на солидарност в подкрепа на съгражданите ѝ в борбата им за свобода. Тя прикани за “глобално шествие“, с което да се отбележи една година от началото на мирните протести срещу управлението на Александър Лукашенко.

На 29 май се навършва и една година от ареста на съпруга на Циханоуска – влогърът Сергей. Той бе задържан заради участие в неразрешен протест и до момента се намира в затвора. През март той получи обвинения, които могат да го оставят зад решетките за 15 години.

“Най-важното нещо е беларусите да се подкрепят един друг в страната на този ден, с всички възможни средства: шествия, символи, писма до политическите затворници“, написа още Циханоуска.

Беларус е в състояние на постоянни протестите срещу управлението, след като през август 2020 г. резултатите от изборите дадоха на Лукашенко възможност да управлява за шести пореден мандат като президент. Опозицията обяви изборните резултати за фалшифицирани. Европейският съюз и САЩ поискаха провеждането на нов вот и наложиха санкции на Беларус.

Към днешна дата властите в страната са арестували хиляди демонстранти, а Циханоуска беше принудена да напусне Беларус.

В последната седмица Минск отново попадна в епицентъра на международното внимание, след принудителното отклоняване на полет и ареста на 26-годишният Раман Пратасевич един от основните администратори на канала NEXTA-Live в Telegram, който отразява протестите в Беларус.

В резултат ЕС затвори небето и летищата си за беларуски авиолинии и обяви подкрепа от 3 млрд. евро за демократичния преход в страната.

В събота САЩ съобщиха, че налагат санкции на 9 държавни предприятия, както и че работят за разработването на рестрикции заедно с ЕС и други партньори и съюзници срещу представителите на режима.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG