Връзки за достъпност

Извънредни новини

Родителите на арестувания в Беларус Раман Пратасевич поискаха помощ от Ангела Меркел


Дмитрий и Наталия Пратасевич
Дмитрий и Наталия Пратасевич

Родителите журналиста Раман Пратасевич, който беше арестуван след като властите в Беларус отклониха самолета, на който той пътуваше, призоваха германската канцлерка Ангела Меркел да съдейства за освобождаването му. В интервю за германския вестник Билд, цитирано от световните агенции, Дмитрий и Наталия Пратасевич казаха, че синът им е подложен на мъчения в ареста.

На 23 май Минск принуди пътнически полет на Ryanair, пътуващ от Атина за Вилнюс, да кацне в Беларус. Веднага след кацането в Минск, властите арестуваха опозиционния журналист Раман Пратасевич и неговата приятелка София Сапега.

Случаят беше определен от някои политици като „държавно отвличане“. САЩ и Европейският съюз наложиха нови санкции на Беларус в допълнение към вече съществуващите мерки, въведени след началото на погромите над протестиращите срещу Александър Лукашенко, който управлява страната от десетилетия. Европейският съюз затвори въздушното си пространство за беларуски авиолинии.

Според родителите на Раман Пратасевич, 26-годишният им син и другите политически затворници в Беларус са подложени на „садизъм и мъчения ежедневно“.

„Много ви молим да ни помогнете да изкараме всички невинни хора от беларуските затвори“, казва Наталия Пратасевич в призива си към Ангела Меркел. „Моля ви, спрете Лукашенко!“

Според семейство Пратасевич техните писма не стигат до сина им в ареста, а неговия адвокат не може да говори свободно с тях по телефона.

Родителите казват също, че виждат „ясни следи от мъченията“, на които е подлаган синът им в ареста. Според тях той е бит и носът му е бил счупен, преди да бъде записано последното видео с него, на което той прави „самопризнания“. Според родителите му той е бил принуден с физически и психически натиск да говори пред камерата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG