Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Уважавам Лукашенко”. Какво знаем за новото “самопризнание” на журналиста Пратасевич


Раман Пратасевич в кадър от записа
Раман Пратасевич в кадър от записа

Държавна беларуска телевизия излъчи ново “самопризнание” на опозиционния журналист Раман Пратасевич, който беше арестуван след принудителното кацане на самолет в Минск.

Видеообръщението, в което журналистът през сълзи възхвалява авторитарния лидер Александър Лукашенко и казва, че “веднага е признал за съучастието си в организиране на масови безредици”, беше излъчено в предаването “Нищо лично” по телевизия ONT на 3 юни.

“Разбирам, че публичните ми призиви са нагнетили ситуацията и са довели до масови безредици, заради което Минск потъна в хаос за три дни”, казва Пратасевич във видеото. Той добавя, че “уважава” Лукашенко.

Предаването беше излъчено няколко часа след като рускоезичният телевизионен канал на Свободна Европа “Настоящее Время” излъчи интервю с родителите на Пратасевич. Те казаха, че “самопризнанията” на сина им, излъчени по държавните беларуски канали, са “опити на власите да оправдаят вземането на Раман и неговата приятелка за заложници”.

Родителите на Пратасевич, както и редица беларуски активисти, смятат, че въпросните признания са изтръгнати насилствено. Като доказателство за това те сочат синини, които личат по лицето и врата на Пратасевич в записа от първото признание, което той направи.

Телеграм. Социалната мрежа на протестиращите
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00

“Болезнено е да гледаш “самопризнанията” на Раман Пратасевич. Неговите родители смятат, че той е бил изтезаван. Човекът във видеото не е онзи Раман, който аз познавам”, написа в Twitter беларуският опозиционен лидер Франак Вячорка в реакция спрямо видеото от 3 юни.

Новите признания на Пратасевич са във формат на “интервю”, което наподобява пропаганда от времето на Съветския съюз. Видеото е заснето в тъмна стая, така че мястото, на което е заснето, не може да бъде определено. В началото на тази седмица правозащитната организация “Вясна“ оповести, че Пратасевич е бил преместен в арест, използван от основната правоохранителна служба на Беларус, КГБ.

26-годишният Пратасевич е изправен пред обвинения в подклаждане на протестите срещу режима на Лукашенко, които започнаха след президентските избори в Беларус миналата година. Опозиционният журналист е един от основните администратори на канала NEXTA-Live в Telegram, който отразява протестите. Законът в Беларус предвижда до 15 години затвор за подобни провинения.

Към днешна дата беларуските органи за сигурност са задържали повече от 30 000 души. Сред задържаните има десетки журналисти, които отразяваха протестите, избухнали след като стана ясно, че Лукашенко печели шести пореден мандат като президент.

На 23 май полет на Ryanair от Атина, Гърция, за Вилнюс, Литва, беше принуден да се отклони и да кацне в беларуската столица Минск, където властите веднага арестуваха Пратасевич и неговата приятелка София Сапега, които бяха едни от пътници на него.

Случаят предизвика вълна от международно възмущение и санкции срещу Беларус. Европейският съюз затвори въздушното си пространство за беларуски авиолинии, а САЩ наложи пълни санкции на 9 беларуски държавни компании. Някои световни лидери определиха случая като акт на “държавно отвличане”.

В отговор на санкциите Беларус намали дипломатическото си присъствие на Запад. Междувременно на 2 юни правителството на Лукашенко временно забрани почти на всички хора в страната да пътуват в чужбина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG